5 Fesyen Popular Dan Melucukan Sepanjang Zaman

Satu generasi ke satu generasi, fesyen makin hari makin berubah bentuk dan gaya.

Ada yang bermula dari budaya bawah ke masyarakat barat, ada yang mula daripada populariti industri hiburan dan ada yang tak sengaja menjadi ikutan.

Pandang ke belakang, sebenarnya banyak trend fesyen yang agak kelakar bila difikirkan balik apa yang kita cuba lakukan. Mengikut adalah lima trend fesyen yang kelakar.

1. Mullet

Tidak tahu apa nama fesyen ini dalam bahasa Melayu, jadi kita letak nama “Mullet” senang kita nak sebut. Gaya rambut ini yang kelihatan rambut pendek di bahagian atas dan panjang di bahagian belakang, ini cukup terkenal ketika masa dahulu.

Cerita ini kali pertama dalam sejarah dalam likuran tahun ke 6 sebelum Masihi, menjadi fesyen rambut yang amat popular di kalangan yang orang yang suka fesyen Hun. Ada mereka yang menggayakan fesyen ini untuk elakkan rambut depan tutup mata tetapi ada masa yang sama rambut belakang boleh memanaskan bahagian leher.

Terkenalnya “Mullet” ini sebenarnya  pada era moden selepas sekumpulan muzik ialah The Beatles menggayakan fesyen rambut tersebut . Namun kumpulan muzik hiphop Beastie Boys itu yang perkenalkan terma “Mullet” menerusi lagu “Mullet Head” pada tahun 90-an yang terus kekal hingga kini sebagai rasmi fesyen ini.

2. Rambut Perm

Suatu masa dahulu di negara kita masa tahun 80-an ke 90-an adanya solan-solan khas untuk wanita yang suka mengeriting atas pilihan sendiri yang datang ke solan tersebut. Pada tahun tersebut semakin besar, semakin kelihatan rilek wanita itu.

Untuk mencapai impiannya itu, kaun wanita akan pergi ke solan untuk menjalani rawatan rambut ada yang akan menambahkan ukuran rambut agar kelihatan mengembang serta menukar menjadi bentuk simpulan kcil.

Masih ada kedai-kedai kekal menamakan perniagaan mereka sebagai keriting rambut, di papan tanda kedai tersebut. Mungkin pemilik kedai tersebut enggan menukar papam tanda kedai mereka kerana masih mengharapkan fesyen ini kembali terkenal balik dengan fesyen rambut itu.

“Perm” dikenali di kalangan wanita tetapi malangnya ketika tahun dahulu kumpulan heavy metal lebih 2 tahun dahulu, pada lelaki  juga mula memjadikan jenis rambut kembang sebagai satu fesyen wajid identiti pada setiap kumpulan.

Pada peminat yang menyukai juga mula mengikut dan akhirnya kebayakan lelaki yang menyukai rambut kembang, apabila dilihat pada belakang ada yang tidak pasti lagi lelaki atau prempuan.

3. Overall

Masa anda ke pusat pasaraya membeli belah pada tahu 90-an anda masti nampak kanak-kanak dan orang muda di negara kita amat menyukai menggayakan baju “overall” yang diperbuat dari kain denim.

Ada yang berwarna biru terang, fesyen ini rami yang menyukai, kita ini kemungkinan tidak tahu pasal fesyen ini dan keperluan fesyen ini, Baju “overall” direkakan berdasarkan kepada golongan yang berkerja rencam.

Baju ini diperbuat dari kain denim yang kukuh serta mempunyai bukaan bahagian bahu yang mudahkan pergerakan, rekaan ini terkenal dengan berbagai paten-paten jahitan oleh syarikat Mccalls dikeluarkan untuk keperluan wanita masa era Perang Dunia pertama di Amerika Syarikat yang perlu bantu usaha perang.

Masa itu pakaian wanita disana lembut dan tidak sesuai untuk yang berkerja berat, jadi overall dijadikan standart pakaianyang sesuai digunakan permakaian fesyen itu di kalangan wanita.

4. Seluar Koyak

Seluar jeans koyak digunakan di tempat yang tertentu sahaja ia menjadi fesyen ikutan ramai orang pasa ketika dahulu, dan lagi berluasanya gerakan muzik Seattle pada masa dahulu tahun 90-an yang terkenal dengan fesyen demikian.

Walaupun demikian rupa, jeans koyak ini sebenarnya sudah lama semasa zaman dahulu lagi zaman populariti muzik punk pada tahun 70-an dan hair/heavy di metal barat tahun 80-an , sebelum tahun 90-an ini jadikan satu perkara biasa.

Nampaknya dilihat sehingga kini Masa dulu jeans koyak ini koyaknya biasa saja, dan terkoyak sendiri, disebabkan oleh insiden ataupun yang dipakai terlalu lama.

Zaman sekarang ini kalau ke kedai seluar jaens, kini boleh membeli seluar jeans yang dah ada koyaknya. Ini adalah sebahagian dari pereka fesyen telah mengeluarkan rekaan tersebut. Proses menembak pasir (sandblasting) seluar yang telah umtuk siap dijahit akan di bagikan kepada pekerja , untuk mendapatkan hasil koyak yang menarik dan diinginka.

Semua orang tahu apabila kita keluarkan seluar jeans sendiri dan kita memang ikut fesyen dengan keluar produk seluar jenas produk mampu untuk dijual pada harga yang tinggi. Trend ini akan menjadi trend sampai bila-bila.

5. Seluar Jatuh

Setiap kali kita nampak anak anak muda cuba menggayakan trend fesyen ini ketika masa dahulu, banyak orang yang akan pandang pelik dan tak tahu apakah fesyen ini. Mesti ramai yang akan fikir kenapa nak kena pakai seluar yang jatuh sampai nampak seluar dalam adakah ini fesyen atau sengaja.

Dari segi sejarah wujud perbagai teori yang menyebut isu-isu fesyen ini. Popular tapi trend ini dikatakan dan disangkakan budaya bantuan dalam penjaran yang akan menurunkan sampai nampak seluar dalamnya yang akan yang akan menurunkan seluar untuk menjalinkan hubungan seksual.

Pendapat ini terus berkaitan dengan penjara menyababkan dilarang memakai tali pinggang di dalam penjara, Disebabkan itu banduan selalu pakai seluar yang jatuh. Dan trend ini diikut oleh rakyat di luar.

Yang paling masuk akal pula adalah melakukan masalah ekonomi di kalangan masyarakat Amerika Syarikat orang berkulit hitam ketika masa dahulu. Dulu inu bapa saya berjimat dan bagi pakai seluar abang saya untuk saya pakai walaupun saiznya agak besar.

Kerana ukuran yang tidak sesuai, sebab itu seluar itu akan jatuh sampai nampak seluar dalam dan sampai ke peha. Dulu sesuatu itu digayakan dibuat ramai orang satu komuniti, dan akhirnya budaya tidak sengaja itu bertukar menjadi fesyen dan trend gaya ini kekal popular hingga kini.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress