5 Kisah Hantu Malaysia Yang Menyeramkan

Sejak kecil lagi kita sering ditakutkan dengan kisah hantu atau tahyul menjadi cerita ramai sama ada melalui ahli keluarga, saudara mara orang terdekat. Jadi OnViral ceritakan ini untuk di kongsi kepada semua. Lima kisah hantu Malaysia yang paling ditakuti.

1. Pocong

hantu malaysia

Pocong dinyatakan sebagai hantu yang paling menyeramkan, gambaran kematian. Mengikut kerpercayaan rakyat malaysia. Setiap kematian perlukan seorang itu dibalut betul menggunakan kain putih iaitu kain kapan sebelum dikebumikan. Sebab itu hantu pocong dikatakan roh yang meninggal dunia yang tidak di buka tali ikat nya. Sebab itu boleh membuatkan  ia bangkit balik dan melompat-lompat meminta tolong mereka yang hidup supaya menolong bukakan tali ikatannya.

Ada mesteri lain pulak, ada yang menganggap bahawa kehadiran pocong ini adalah roh yang tidak diterima untuk ke alam sana oleh itu membuat mereka tidak aman diantara dunia realiti dan alam sana.

2. Hantu Penanggal hantu malaysia

Hantu penanggal merujuk kepada wanita sering mengamalkan benda yang tak elok seperti ‘ilmu hitam’ untuk kepentingkan diri seperti ingin kekal cantik, muda, melindungi diri, dan lain lain lagi.
Mereka yang mengambil ilmu hitam mampu pisahkan kepala dari badan dan terbang dengan tali pusat yang terburai. Darah yang menitik dari tali pusat mereka boleh menyebabkan penyakit kudis bagi mereka yang terkena darah tersebut.

Semasa penanggal ini terbang, ia boleh menyerupai cahaya putih berkilauan, dari perut yang terburai itu.

3. Volkswagen Kuning

hantu malaysia

Kisah Volkswagen Kuning ini telah mengganggu kenderaan lain di labuh raya Karah pada tahun 1956. Volkswagen muncul tiba-tiba dan sekiranya pemandu lain memotong kereta tersebut. volkswagen akan berada dihadapan secara mengejut. Pasti akan ada kemalangan selepas itu sebab gangguan volkswagen tersebut.

Punca bermula dari sebuah kisah seorang isteri yang curang dan isteri yang membunuh suaminya dengan kejam dan merampas kereta Volkswagen kuning milik suaminya itu.
Si suami mati dalam keadaan menyimpan dendam dan ingin memiliki semula kereta Volkwagen kuning itu.

Baca Juga:  5 Drama Yang Mempunyai Jalan Cerita Terbaik!

4. Hantu Bilik Pelajar

hantu malaysia

Bermula kisah apa bila belajar perempuan manelaah di bilik sehingga tak sedar dah lewat malam. Sedang mengulang kaji pelajaran, tiba-tiba dia ingin tanyakan soalan yang dia tidak faham kepada kawan sebelahnya.

Rupa-rupanya yanga ada kat sebalah bukan kawan dia baru dia sedar yang mahluk tersebut tak ada kaki. Lepas itu pelajar itu terus tak meneruskan tutup telinga tak nak mendengar apa apa dari kawan itu.

Paling seram apabila mahluk itu tiba tiba bertanya, dah tahu siapa? cepat-cepat belajar itu berlari laju ke asmara .

5. Toyol

Toyal adalah salah satu yang pelik jika dibandingkan dengan hantu-hantu Malaysia yang lain. Badanya kecil, kepala botak, dan di mampu mencuri duit . Sebab itu toyol popular dikalangan pengamal ilmu hitam.

Dalam masyaratkan malaysia, kebolehan toyol mencuri duit ramai rakyat malysia menggunakan toyol untuk sumber kekayaan dengan mudah.

Namun begitu, hingga kini kebenaran kisah cerita hantu tersebut masih menjadi tanda tanya kepada semua cerita tersebut hanyalah berdasarkan buah mulut orang dan bukan dari pengalaman.
Oleh itu, terpulanglah kepada kita nak percaya atau pun tak . Tetapi jin atau mahluk halus ini memag wujud.

Bagaimanapun bagi mereka mendengar cerita-cerita hantu seram ini boleh mengikut siri FOLKLORE yang memamparkan kisah kisah menankutkan enam pengarah berbeza; iaitu Eric Khoo (singapura), Lee Sang-woo (korea selantan), Joko Anwar (indonesia), Pen-ek Ratanaruang (thailand) , Ho Yuhang (malaysia) dan Takumi Saito (jepun) serta memaparkan cerita kisah seram di negara masing-masing.

Siri FOLKLORE adalah produksi orginal HBO Asia dan bakal ditayangan di siaran HBO  dan HBO Go bermula 7 Oktober, jam 10 malam.
Apa lagi jumlah tengok kisah seram ni pasti tak menyesal bila dah tengok!

Sumber

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress