9 Manfaat Dan Keuntungan Solat Subuh

9 Manfaat Solat Subuh

Solat subuh adalah salah satu daripada lima solat harian yang mesti dilakukan oleh umat Islam. Ibu dan Ayah sebagai umat Islam juga perlu mengetahui kelebihan solat subuh.

Solat yang dilakukan sebanyak dua rakaat mempunyai banyak kebaikan. Lebih-lebih lagi jika ia dilakukan secara berjemaah.

Ini kerana solat subuh adalah waktu solat yang paling sukar untuk ditunaikan. Sebilangan besar umat Islam sebenarnya lebih suka tidur hingga subuh, walaupun solat subuh wajib dilaksanakan.

 

1. Disaksikan Oleh Para Malaikat

Barangsiapa melakukan solat subuh berjamaah, mereka akan disaksikan oleh para malaikat.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, Nabi Shallallahu’ alaihi wasallam bersabda:

“Malaikat bergiliran melihatmu siang dan malam. Para malaikat bertemu pada solat Fajr dan Asr. Kemudian orang-orang yang bermalam bersama kamu naik (ke langit) dan diminta oleh Tuhan mereka, dan Dia lebih mengetahui keadaan hamba-hambanya, Apa keadaan hamba-hamba-Ku ketika kamu pergi? ‘Malaikat menjawab,’ Kami pergi mereka dalam keadaan bersolat, dan kami datang kepada mereka. mereka dalam keadaan berdoa. ” (Diriwayatkan oleh Bukhari-Muslim)

2. Dimurahkan Rezeki

Suatu ketika Nabi SAW mengimamkan solat subuh. Sebaik sahaja selesai, dia kembali ke rumah dan mendapati puterinya Fatima ra sedang tidur. Kemudian dia memusingkan badan Fatimah dengan kakinya, lalu berkata kepadanya, “Wahai Fatima, bangunlah dan saksikanlah rezeki Tuhanmu kerana Allah membagi-bagi rezeki para hamba antara solat subuh dan terbitnya matahari.” (H.R. Baihaqi

4. Salah Satu Penyebab Masuk Syurga

Rasulullah saw bersabda :

“ Barang siapa yang mengerjakan sholat bardain (yaitu sholat subuh dan ashar) maka dia akan masuk surga.” ( HR. Bukhari no 574 dan Muslim no 635). Sholat subuh merupakan sholat bardain yang apabia dikerjakan maka akan mendapatkan surga dari Allah swt.

10 Kebaikan Solat Subuh Berjemaah

5. Penghalang Masuk Neraka

Seorang Muslim yang mengerjakan solat subuh juga akan mendapat kelebihan lain dari solat subuh, iaitu menghindari Neraka.

Seperti kata-kata Nabi Muhammad, “Tidak akan masuk neraka bagi mereka yang berdoa sebelum terbitnya matahari (iaitu solat subuh) dan berdoa sebelum matahari terbenam (iaitu solat Asr).” (HR. Muslim no. 634).

6. Sumber Cahaya di Hari Kiamat 

Bukan hanya itu, ada banyak kebaikan lain dari solat subuh, termasuk mendapat cahaya yang sempurna pada hari kiamat. Sebabnya, umat Islam telah melalui kegelapan berjalan pada waktu subuh ketika mereka pergi ke masjid untuk solat berjemaah.

Dalam hadis dinyatakan bahawa, dari Buraidah al-Aslami radhiyallahu anhu dari Nabi SAW bersabda:

“Berikan kabar baik kepada mereka yang berjalan dalam gelap ke masjid, dengan cahaya yang sempurna pada hari kiamat.” (Diriwayatkan oleh Abu Dawud dan Tirmidzi)

7. Berada dalam Jaminan Allah SWT

Bagi orang yang melaksanakan solat subuh dengan sungguh-sungguh seperti halnya melaksanakan secara berjemaah, dia akan berada dalam jaminan dan perlindungan dari Allah SWT. Sehingga bagi orang yang berani mencelakakannya terancam dengan azab yang pedih, sebab dia telah melanggar perlindungan yang Allah berikan kepada orang tadi, dalam haditsnya, Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:

“Barang siapa yang melaksanakan shalat Subuh maka dia berada dalam jaminan Allah. Maka jangan sampai Allah menuntut kalian sesuatu apa pun pada jaminan-Nya. Karena barangsiapa yang Dia tuntut pada jaminan-Nya, pasti Dia akan mendapatkannya. Kemudian mereka akan ditelungkupkan pada wajahnya di dalam Neraka.” (HR. Muslim, dari Jundubibn Abdillah al-Bajali Radhiallahu ‘anhu)

8. Terhindar dari sifat munafik

Keutamaan lain dalam berdoa secara berjemaah adalah untuk menghindari kemunafikan. Telah dijelaskan dalam hadis bahawa:

“Tidak ada doa yang lebih sukar (dilakukan) bagi orang munafik daripada solat Fajr dan Isya. Sekiranya mereka mengetahui (kebajikan) di dalamnya, mereka akan melakukannya walaupun mereka merangkak. Sungguh, saya hendak memesan azan untuk iqamat, kemudian saya mengambil bara api dan membakar (rumah) orang-orang yang tidak keluar untuk bersolat (di masjid). ” (Diriwayatkan oleh Bukhari-Muslim, dari Abu Hurairah)

9. Melihat Allah SWT pada Kiamat Nanti

Keutamaan lainnya adalah berjemaah adalah dapat melihat Allah SWT pada hari kiamat nanti.

Sudah tentu, inilah pahala terbesar yang dikurniakan oleh Allah kepada hamba-hambaNya.

Dari Jarir Bin Abdullah Al-Bajali Radhiallahu ‘anhu berkata, “Kami pernah duduk bersama Rasulullah Shallallahu’ alaihi wasallam, lalu dia memandang bulan pada suatu malam penuh, Rasulullah bersabda, ‘Ketahuilah bahawa kamu akan melihat Tuhan kerana anda melihat bulan. Ini. Anda tidak dihalang melihatnya. Sekiranya anda tidak mampu meninggalkan solat sebelum matahari terbit dan sebelum terbenam, maka lakukanlah! ‘”(HR. Bukhari-Muslim)

Minta RM1 Untuk Basahkan Tekak, Kisah Warga Emas Ini Menginsafkan

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress