Bendera Malaysia Sejarah dan Maksud Sebenar

Bendera Malaysia merupakan satu lambang tertinggi negara yang perlu dihormati seluruh lapisan masyarakat. Bendera adalah lambang kepimpinan, simbol penghormatan, martabat dan kedaulatan bagi sesebuah negara.

Bendera dalam budaya Melayu selalunya dikaitan dengan kedudukan golongan Diraja yang memerintah negara Malaysia ini.

Bendera Malaysia, yang juga dikenali dalam Bahasa Melayu sebagai Jalur Gemilang, terdiri daripada 14 jalur merah berselang putih dan warna biru yang mengandungi sabit dan bintang 14 mata sebagai Bintang Persekutuan. 14 jalur, dengan lebar sama, mewakili status yang sama dalam persekutuan 13 negara anggota dan wilayah persekutuan, manakala 14 mata bintang mewakili perpaduan antara entiti ini. Bulan sabit mewakili Islam sebagai agama rasmi negara, biru melambangkan perpaduan rakyat Malaysia; kuning bintang dan bulan sabit adalah warna kerajaan raja-raja Melayu.

Empat warna ini yang melambangkan keberanian, kesucian, perpaduan seluruh rakyat Malaysia, & kemuliaan Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-Raja yang berperanan sebagai Ketua Agama dan Ketua Negeri untuk seluruh negeri dalam negara Malaysia.

Bendera Malaysia, yang pertama kali dibangkitkan pada 16 September 1963, berasal dari bendera Persekutuan Tanah Melayu. Sebelum penciptaan bendera negara, setiap negeri di Tanah Melayu mempunyai bendera sendiri, banyak yang tidak berubah pada hari ini.

Apabila Malayan Union diganti oleh Persekutuan Tanah Melayu, kerajaan persekutuan melalui Majlis Perundangan Persekutuan meminta pertandingan reka bentuk untuk bendera baru. Tiga bendera diteruskan kepada orang ramai. Bendera pertama mempunyai 11 bintang putih dengan dua keris Melayu di tengah menentang latar belakang biru. Bendera kedua terdiri daripada “bulatan sepusat 11 bintang di sekeliling keris di lapangan biru”. Reka bentuk ketiga mempunyai 11 jalur biru dan putih alternatif dan bulan sabit kuning dan bintang lima berujung pada latar belakang merah di sudut kiri atas. “Reka bentuk ketiga dipilih sebagai pemenang – selepas beberapa penyesuaian dengan menukar canton dan jalur warna – melalui pengundian awam yang dipegang oleh The Malay Mail.Sejak negeri Malaya sedang memerangi komunis semasa Kecemasan Tanah Melayu, bintang lima mempunyai kemunculan ironis terhadap simbol-simbol komunis. Oleh itu, bintang itu diubahsuai untuk menampung enam lagi mata.

bendera malaysia

Berikutan pembentukan Malaysia pada 16 September 1963, reka bentuk bendera Malaya diubahsuai untuk mencerminkan dan menghormati negeri-negeri baru di persekutuan.

Tiga garisan tambahan ditambah pada bendera yang sedia ada dan bintang diberikan 14 mata untuk mencerminkan persekutuan 11 negeri asal di Malaya ditambah Sabah, Sarawak, dan Singapura; reka bentuk kekal sama walaupun selepas pengusiran Singapura dari persekutuan dua tahun kemudian. Apabila Kuala Lumpur ditakrifkan sebagai Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 1974, jalur tambahan dan titik di bintang telah diperuntukkan untuk mewakili penambahan baru ini kepada persekutuan. Akhirnya, dengan penambahan dua wilayah persekutuan yang lain, Labuan pada tahun 1984 dan Putrajaya pada tahun 2001, jalur keempat dan titik di bintang itu telah dikaitkan dengan kerajaan persekutuan pada umumnya.

Pada tahun 1997, apabila rakyat Malaysia dijemput untuk menamakan bendera, maka Perdana Menteri Mahathir Mohamad memilih nama Jalur Gemilang untuk memperlihatkan pemanduan terus ke arah pertumbuhan dan kejayaan yang berterusan.

Tanda penghormatan
Semasa sambutan Hari Kebangsaan, semua orang digalakkan untuk terbang Jalur Gemilang di rumah mereka, bangunan pejabat, kedai dan premis korporat.

Jika bendera ditetapkan di rumah, ia akan dinaikkan ke arah jalan. Sekiranya bendera dimasukkan ke dalam kumpulan bendera negeri dan syarikat swasta, bendera Malaysia mesti dinaikkan di antara dua bendera dan tiangnya diletakkan lebih tinggi daripada yang lain.

Disini jelaslah bahawa bendera adalah satu lambang yang dipandang tinggi serta perlu dihormati oleh semua rakyat yang hidup di Malaysia. Jika sesiapa yang menghina lambang negara ini, mereka boleh dikenakan tindakan undang-undang. Begitu tingginya simbol negara ini.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress