BKP : Bantuan RM500 Bagi Yang Kehilangan Pendapatan

BKP : Bantuan RM500 Bagi Yang Kehilangan Pendapatan

Untuk makluman anda, kerajaan ada menyediakan Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP) di mana bantuan ini adalah sebahagian daripada pakej PEMULIH yang telah diumumkan pada Jun lalu dan merupakan strategi kerajaan bagi melonjakkan ekonomi negara.

Join Channel Telegram Info Bantuan Kerajaan: https://t.me/portalsemakan

Tahukah anda kerajaan ada menyediakan Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP) yang mana bantuan ini adalah sebahagian daripada pakej PEMULIH yang telah diumumkan pada Jun lalu dan merupakan strategi kerajaan untuk melonjakkan kembali ekonomi negara.

Apakah Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP)?

Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP) sebanyak RM500 akan diberikan kepada pekerja yang hilang sumber pendapatan berdasarkan data KWSP atau PERKESO dalam tahun 2021.

Ia melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM500 juta ringgit pula dijangka disalurkan kepada penerima yang layak pada bulan Oktober kelak.

Bantuan ini adalah sebahagian daripada pakej PEMULIH yang telah diumumkan pada Jun lalu dan merupakan strategi kerajaan bagi melonjakkan ekonomi negara.

Kadar Jumlah Bantuan

Bantuan ini adalah bertujuan bagi membantu mereka yang kehilangan pendapatan dengan bayaran sebanyak RM500 secara ‘one-off’.

Cara Permohonan & Semakan BKP

Untuk pengetahuan anda, tiada permohonan dibuka bagi bantuan ini.

Sebaliknya, data penerima akan disemak oleh KWSP ataupun PERKESO bagi memastikan setiap individu yang layak bakal diberikan bantuan.

Baca Juga : Tarikh Pembayaran i-Citra Bagi Bulan Oktober 2021

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut tentang Bantuan Kehilangan Pekerjaan ini, anda boleh rujuk laman web https://www.mof.gov.my/ ataupun https://belanjawan2021.treasury.gov.my/manfaat/index.php/bm/ 

Jom tonton video dari Youtube Onviral 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress