Bos kami cakap tiada guna 1 sen. Aku balik kampung dan tanam cili terkejut raih pendapatan RM40,0000 sebulan.

Sesetengah anak muda lepasan  kolej ataupun universiti kini lebih memilih untuk bebudi pada tanah dengan menggabungkan dan meluaskan ilmu yang diperolehnya  untuk meraih pendapatan yang sangat lumayan.

Walaupun kelihatannya tidak begitu bergaya dan mewah, namun tiada siapa sangka di sebalik wajah kusam dan pakaian nya yang biasa biasa serta kelihatan lusuh, namun pendapatanya mereka sebulan mampu menjangkau hingga RM80,000 semusim yang antaranya tujuh hingga lapan bulan.

Abdul Rahman Mohd Nor, umur 30 tahun yang pernah menerima  tawaran  atau dipelawa  berkerja di pejabat kerajaan pada penghujung tahun lepas merupakan di antaranya penanam cili besar ataupun nama betulnya Capsium anuum, yang telah berjaya.

Beliau berkata minatnya terhadap bidang tersebut melebihi  keinginannya untuk berkerja di pejabat berhawa dingin.

“Saya tahu apabila menceburi bidang pertanian risikonya yang amat besar berbanding dengan berkerja di pejabat  dengan gaji yang tetap pada setiap bulan, namun ianya bukan satu alasan untuk saya mencapai segala impian bergelar petani moden yang mampu untuk  berjaya.

“Apabila saya tamat pengajian Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Sumber dan Alam Sekitar di dalam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) saya telah cuba untuk untuk menjalankan tanaman cili secara komersil dengan berbekalkan ilmu dan  tunjuk ajar bersama  ayah saya sendiri” katanya ketika beliau ditemui yang bernama  semasa di ladang yang mana miliknya di kampung padang landak, jertih, di sini pada hari ini.

Selain daripada itu,beliau juga aktif mengikuti program keusahawanan  yang telah dianjurkan bersama oleh pihak jabatan pertanian sejak tiga tahun yang lalu.Penglibatan keluarganya dalam menanam tembakau sejak Abdul rahman masih kecil lagi sedikit sebanyak juga telah mendedahkan kepada jerih perihnya kehidupan pada seorang petani,sehinggakan beliau menjadi cukup matang  dan bersediah untuk menghadapi sebarang risiko yang akan datang.

Lebih membanggakan hasil tanaman di tanahnya seluas tiga ekar (1.2 hektar), Abdul rahman mampu mengutip hasil kebunya sehinggakan 12 tan cili besar semusim, dengan bantuan oleh lima orang pekerjanya.

“Apabila kita memilih untuk lebih bekerja sendiri kita haruslah menanggung risiko bersendirian,namun walaupun kita graduan universiti ataupun kolej tidak semestinya kita perlu  berharap sepenuhnya untuk lebih memegang jawatan yang besar.Kita sebenarnya boleh dan mampu berdiri di atas usaha sendiri lagi lagi dalam keadaan ekonomi negara kita sekarang ini.”jelasnya.

Sementara itu, seorang lagi graduan, iaitu Rohana Alias, berumur 39 tahun yang  sedang mengusahakan tanaman Melon Manis Terengganu (MMT) di fertigasi Alor Lintang,Besut jelasnya menceburi bidang pertanian itu boleh memberikan kesoronokan kepada siapa siapa yang berminat, di samping itu juga ia mampu memperolehi pendapatan yang sangat lumayan.

Menurut Rohanna, beliau yang juga menceburi dalam bidang pertanian itu hampir selama 13 tahun dan dia begitu gembira dengan kerjaya yang dipilihnya itu walaupun tidak begitu ramai graduan wanita sepertinya berminat dalam bidang pertanian.

“Sememangnya bekerja dalam  bidang ini kita tidaklah kelihatan berpakaian cantik seperti sebagaimana mereka yang bekerja di dalam pejabat,namun mereka yang mampu bertani ini mempunyai kelebihan yang tersendiri yang mana boleh memilih waktu kerja sendiri dan tidak terikat dengan masa.

“Walau bagaimanapun mereka hanya melihat kami selekeh dan tidak bergaya namun kami masih mampu meraih pendapatan yang sangat lumayan minimum RM 20,000 untuk semusim dan yang kini pasaran MMT yang saya usahakan telah meluas dan berkembang di seluruh negeri ini” jelasnya.

Beliau berkata walaupun ianya mempunyai Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Sumber Alam, Kolej Universiti Malaysia Terengganu (Kini Universiti Malaysia Terengganu), beliau akan tetap  menyambung dan meneruskan usahanya di dalam bidang yang diceburinya nya iaitu bidang pertanian walaupun beliau mendapat tawaran bekerja  pekerjaan yang lebih terjamin di masa hadapan.

Beliau yakin graduan yang lain juga mempunyai peluang yang sama sekiranya minat dan berusha sedaya upaya tanpa berharap berkerja di pejabat yang berhawa dingin sahaja.Rohana memperoleh Ijazah pada tahun 2003 dan belia juga pernah mendapat kursus berkaitan dengan penanaman dari program Inkubator iaitu usahawan belia Tani (UBT) pada tahun 2007

 

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress