Cadangan Had Pengeluaran i-Citra RM10,000 (One-Off)

Cadangan Had Pengeluaran i-Citra RM10,000 (One-Off)

Kerajaan akan mengkaji semula secara terperinci berkaitan perngeluaran had i-Citra Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Join Channel Telegram Info Bantuan Kerajaan: https://t.me/portalsemakan

Kerajaan harus lebih teliti serta peka akan keperluan terdesak daripada para pencarum yang menanggung impak kesusahan akibat daripada perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dimana ramai hilang mata pencarian serta masih lagi perlu menyara keluarga.

Menurut Timbalan Menteri Kewangan 2, pertimbangan kenaikan had pengeluaran ini turut diambil kira dari sudut keperluan semasa dan juga simpanan untuk masa depan rakyat yang mencarum.

PENGELUARAN ICITRA

Cadangan Kenaikan RM10,000 Pengeluaran iCitra

Cadangan ini sebenarnya telah dicadangkan oleh Datuk Seri Najib Razak dimana had pengeluaran iCitra perlu dinaikkan dari jumlah RM5,000 ke RM10,000.

Setakat ini, seramai 12.6 juta daripada rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP telahpun lulus permohonan bagi pengeluaran i-Citra sebanyak RM1,000 sebulan untuk tempoh 5 bulan.

Akan tetapi buat masa ini, persoalan samada perlu atau tidak cadangan ini diluluskan masih menjadi pertanyaan. Suara rakyat mungkin amat diperlukan agar Kerajaan akan meneliti serta mengambil maklum mengenai pendapat bagi cadangan kenaikan ini. Pendapat daripada rakyat perlu diambil kira tentang cadangan ini. Ini kerana mungkin ada diantara rakyat tidak setuju dengan cadangan ini. Sekiranya kebanyakan daripada suara rakyat bersetuju, ini mungkin akan membantu pihak kerajaan untuk membuat serta memperhalusi cadangan yang telah diutarakan ini. Semoga keputusan cadangan nanti akan menggembirakan semua pihak

Baca juga: Cara & Syarat Mohon Bantuan Perantis RM200 Sebulan | Kategori B40 2021

Langkah-Langkah Membuat Permohonan iCitra

Sila rujuk langkah-langkah di bawah sekiranya anda mahu membuat permohonan i-Citra KWSP :

    • Sila Klik Laman Web KWSP iCitra KLIK DISINI
    • Sila masukkan Kad Pengenalan dan Nombor Telefon anda.
    • Sila isi dan lengkapkan maklumat peribadi anda.
    • Sila tunggu proses kelulusan.
    • Sila ambil maklum yang permohonan hanya boleh dibuat sekali sahaja.

PENGELUARAN ICITRA

Baca Juga : i-Citra KWSP : Cara Mohon Pengeluaran RM5,000

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress