Cara Mohon Bantuan Awal Persekolahan (BAP) RM150 2022 | Semak Syarat Kelayakan

Cara Mohon Bantuan Awal Persekolahan (BAP) RM150 2022 | Semak Syarat Kelayakan

Berita baik buat para pelajar sekolah, melalui pembentangan Belanjawan 2022 baru-baru ini, kerajaan bersetuju untuk memberikan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) RM150 untuk setiap murid.

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) ini akan memberikan manfaat kepada 3 juta murid-murid yang layak dengan bantuan sebanyak RM450 juta.

OnViral akan kongsikan kepada anda syarat kelayakan Bantuan Awal Persekolahan 2022 ini.

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) RM150

bap

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) mula diperkenalkan pada tahun 2012 bertujuan untuk meringankan beban perbelanjaan sekolah anak-anak yang ditanggung ibu bapa atau penjaga terutamanya pada awal tahun.

Bantuan ini akan diberikan kepada murid-murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya dari kalangan keluarga yang berpendapatan Isi Rumah Kasar RM3,000 dan ke bawah.

Jumlah Bantuan Awal Persekolahan (BAP)

Murid yang menerima BAP akan diberi bantuan sebanyak RM150 bagi seorang murid secara sekaligus (one-off) mulai 2022, kenaikan RM50 berbanding RM100 pada tahun sebelumnya.

Permohonan BAP

Berikut merupakan syarat-syarat yang perlu dipenuhi sekiranya ingin memohon bantuan persekolahan ini.

  • Murid warganegara Malaysia (perlu dibuktikan dengan sijil lahir / myKid / myKad yang disahkan atau apa-apa dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia.
  • Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya yang berasal dari kalangan Isi Rumah berpendapatan bulanan KASAR sebanyak RM3,000.00 dan ke bawah pada tahun semasa. Pendapatan KASAR bulanan adalah pendapatan yang mengambil kira gaji hakiki/pokok dan elaun-elaun tetap sahaja. Elaun lebih masa dan elaun-elaun yang bersifat tidak tetap tidak boleh diambil kira sebagai pendapatan KASAR bulanan.
  • Bantuan ini diberikan kepada murid-murid yang bersekolah di Sekolah Kerajaan (SK), Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK), Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Agama Negeri dan Sekolah Swasta (selain sekolah antarabangsa).

Cara Mohon Bantuan Awal Persekolahan

  • Tiada borang permohonan yang perlu diisi.

Kaedah Pembayaran

  • Bantuan akan disalurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) secara berperingkat terus ke ;
  • Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah; ATAU
  • Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK

Maklumat Tambahan

Anda boleh layari laman web rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia untuk baca lebih lanjut syarat-syarat utama permohonan https://www.moe.gov.my/en/bantuan-pembelajaran-menu/bantuan-awal-persekolahan-bap

Jom tonton video dari Youtube Onviral 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress