Dulu kucing terbiar ini curl-curl masuk istana selongkar makanan. Ini yang Sultan Selangor buat selepas tangk4p.

Umum sedia maklum, Tuhan menciptakan manusia, haiwan dan tumbuhan itu dengan tujuan tertentu. Masing-masing diberikan peranan untuk saling melengkapi di antara satu dengan yang lain.

Perbezaan di antara manusia dan haiwan ialah akal dan keupayaan bagi berfikir secara rasional. Maka manusia haruslah menggunakan kelebihan akal yang diberikan untuk kebaikan.

Begitu juga dengan kisah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj yang berkongsikan cerita bagaimana berjumpa dengan seekor kucing terbiar di kediaman baginda.

Menerusi posting Fesbuk yang dimuat naik Selangor R0yal Office oleh pihak Ist4na Alam Shah, seekor kucing terbiar yang dinamakan Snowy itu pada mulanya datang ke kediaman Sultan Sharafuddin empat tahun lalu untuk mencari makanan, namun diambil sebagai haiwan angkat di atas inisiatif baginda sendiri.

Snowy kini adalah kucing peIiharaan kesayangan dan menjadi peneman setia baginda. Seperti kucing terbiar lain yang diambil untuk dipeIihara, Snowy telah dihantar ke d0ktor vet3rinar untuk dik4si (n3uter) dan dibersihkan.

Sultan Sharafuddin dan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin turut menzahirkan rasa duk4cita kerana masih ada individu berlaku k3jam terhadap haiwan terbiar

Baginda berdua terkil4n kerana masih ada yang tidak tahu kaedah terbaik untuk meIindungi haiwan berkenaan, khususnya ketika pelaksanaan P3rintah K4walan Perg3rakan (PKP).

Dalam pada itu, baginda berdua menitahkan rakyat khususnya di Selangor supaya tidak mengabaikan tanggungjawab meIindungi haiwan terbiar khususnya kucing dan anjing.

“Titah baginda, adalah sangat penting untuk kita semua memiliki sifat belas k4sihan terhadap haiwan sebegini dan menjadi tanggungjawab bersama untuk memberi mereka makan dan perlindungan, sama ada ketika dalam p3liharaan atau pun apabila mereka berada dalam habitat sendiri.

Oleh itu, baginda berdua sendiri kini mem3lihara beberapa ekor kucing terbiar yang telah dik4si dan diberi perIindungan secukupnya.

Selain Snowy, Tengku Permaisuri Norashikin yang juga Pen4ung Diraja kepada pr0gram ‘Stray Free Selangor’ (SFS) kendalian ‘S0ciety For The Prev3ntion of Cru3lty Animals’ (SPCA Selangor) telah meny3lamatkan lebih 100 ekor kucing terbiar dengan hampir 30 ekor dip3lihara baginda“Menurut baginda, dengan kaedah haiwan angkat, haiwan terbiar ini boleh menjadi haiwan peliharaan yang bersih dan menyenangkan jika memberi r4watan dan penjagaan yang rapi.

“Untuk rekod, sejak Mac 2017 sehingga Disember 2020, sejumlah 7,117 ekor kucing dan anjing terbiar dik4si di bawah pr0gram SFS yang diseIia oleh SPCA Selangor,” katanya.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress