E-Wallet | Langkah Mohon Kredit RM150 April 2022

Untuk makluman anda, kerajaan telah memperkenalkan program eStart iaitu sebuah Skim Transaksi Tanpa Tunai bagi memupuk budaya transaksi tanpa tunai di premis perniagaan (eWallet Belia 2022).

Menteri Kewangan, Yang Berhormat Mulia Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Bin Tengku Abdul Aziz berkata, e-Start akan mengkreditkan RM150 secara one-off ke dalam akaun e-dompet para belia dan juga pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi.

“Dengan peruntukan RM300 juta, kerajaan berharap lebih 2 juta belia yang menerima manfaat daripada program ini dapat menggunakan sebaiknya melalui pembelian berguna seperti buku dan kelengkapan pembelajaran.”

Program E-Start

e-Start adalah merupakan sebuah Skim Transaksi Tanpa Tunai bagi memupuk budaya transaksi tanpa tunai di premis perniagaan.

Melalui program ini, sebanyak RM150 akan dikreditkan secara one-off ke dalam akaun e-dompet para belia berumur 18 hingga 20 tahun dan juga pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi.

E-dompet @ E-wallet Yang Terlibat

Buat masa ini, rangkaian eWallet yang terlibat belum lagi diumumkan.

Pada tahun 2021, penebusan program eBelia PEMERKASA telah dilaksanakan dari 1 Jun hingga 22 Julai 2021 dengan menggunakan aplikasi eWallet Belia berikut:

    • Touch n Go eWallet
    • Boost
    • Grab Pay
    • BigPay

Maklumat lanjut mengenai e-Start ini akan dimaklumkan dan dikemaskini oleh Kementerian yang terlibat dari semasa ke semasa.

Senarai Bantuan Untuk Belia Dalam Bajet 2022

Terdapat pelbagai bantuan dan inisiatif yang diumumkan oleh Kerajaan melalui Bajet 2022 tempoh hari. Oleh itu anda jangan lupa untuk mendapatkan info terkini dari semasa ke semasa bagi memohon kesemua bantuan yang berkenaan.

Sila rujuk senarai berikut untuk maklumat lanjut.

 

 

Soalan Lazim

Berapakah Jumlah Bantuan Yang Disediakan?
Setiap pemohon yang layak boleh menuntut RM150 dalam bentuk kredit e-tunai.

Siapa Yang Layak Memohon?
Pelajar IPT yang mencapai umur 18 ke 20 tahun pada tahun 2022.

Maklumat Lanjut

Anda boleh layari laman web https://www.mof.gov.my/ untuk mengetahui bantuan-bantuan Bajet 2022 yang lain.

Baca Juga : (JAKIM) Niat Puasa Ramadhan Harian & Sebulan 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *