EPL Result Liga Perdana Inggeris Keputusan Terkini dan Carta Liga

EPL Result. English Premier League (EPL) atau dalam Bahasa Melayu adalah Liga Perdana Inggeris merupakan satu liga bolasepak yang menjadi tumpuan di seluruh dunia. Ada yang berpendapat bahawa liga ini adalah satu-satunya liga bolasepak yang paling mencabar dan sengit di dunia.

Tidak hairanlah EPL mempunyai peminat mereka sendiri meliputi di seluruh dunia. Terdiri daripada kelab bolasepak terkenal antaranya adalah Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham dan banyak lagi.

Liga Perdana, yang sering disebut sebagai Liga Perdana Inggeris atau EPL di luar England, adalah peringkat tertinggi dalam liga bola sepak Inggeris. Ditandingi oleh 20 kelab, ia beroperasi pada sistem promosi dan penyisihan dengan Liga Bola Sepak Inggeris (EFL).

Liga Perdana adalah sebuah syarikat di mana kelab ahli bertindak sebagai pemegang saham. Musim bermula dari Ogos hingga Mei dengan setiap pasukan bermain 38 perlawanan (memainkan semua 19 pasukan lain di rumah dan di luar). Kebanyakan perlawanan dimainkan pada hari Sabtu dan Ahad. Liga Premier telah menampilkan 47 pasukan Inggeris dan dua kelab Welsh sejak penubuhannya, menjadikannya satu liga merentas sempadan.

Pertandingan ini dibentuk sebagai Liga Perdana FA pada 20 Februari 1992 berikutan keputusan kelab di Bahagian Pertama Liga Bola Sepak untuk berpisah dari Liga Bola Sepak, yang diasaskan pada tahun 1888, dan memanfaatkan kesepakatan hak televisyen yang menguntungkan. Perjanjian itu bernilai £ 1 bilion setahun domestik pada 2013-14, dengan Sky dan BT Group memperoleh hak domestik untuk menyiarkan 116 dan 38 perlawanan masing-masing. Liga menghasilkan € 2.2 bilion setahun dalam hak televisyen domestik dan antarabangsa Kelab telah membahagikan pendapatan pusat pembayaran sebanyak £ 2.4 bilion pada 2016-17, dengan pembayaran perpaduan £ 343 juta lagi ke kelab Liga Inggeris Inggeris (EFL).

epl result

Liga Perdana adalah liga sukan paling ditonton di dunia, disiarkan di 212 wilayah hingga 643 juta rumah dan penonton TV berpotensi sebanyak 4.7 bilion orang. Bagi musim 2018-19, purata kehadiran perlawanan Liga Perdana adalah 38,181, kedua kepada 43,500 Bundesliga, manakala kehadiran yang diagregatkan dalam semua perlawanan adalah yang tertinggi dalam mana-mana liga pada 14,508,981. Kebanyakan penghunian stadium hampir berkapasiti. Liga Premier menduduki tempat kedua dalam koefisien liga UEFA berdasarkan persembahan dalam pertandingan Eropah dalam lima musim lalu pada 2019, hanya di belakang La Liga Sepanyol.

Empat puluh sembilan kelab telah bertanding sejak penubuhan Liga Perdana pada 1992. Enam daripada mereka telah memenangi gelaran sejak itu: Manchester United (13), Chelsea (5), Manchester City (4), Arsenal (3), Blackburn Rovers (1), dan Leicester City (1). Rekod “point” yang paling banyak dalam musim Liga Perdana adalah 100, yang dimiliki oleh Manchester City pada 2017-18.

EPL Result Liga Perdana Inggeris Keputusan Terkini dan Carta Liga

Di bawah ini merupakan keputusan terkini dan carta liga EPL.

FcTables.com

Jadual yang dilampirkan diatas akan dikemaskini dari masa ke semasa. Sila “refresh” halaman ini jika keputusan atau jadual di atas tidak berubah selepas perlawanan. Semoga artikel ini dapat membantu anda untuk mengetahu keputusan terkini EPL. Khas untuk anda para peminat Liga Perdana Inggeris.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress