Kagum dengan kemerduan Suara Abang Askar ini, Walaupun tengah Bergotong royong, masih boleh Mengaji…

Sangat jarang kita mendengar seorang askar mengaji dan kemerduan suaranya menjadi tular. Ini merupakan satu anugerah yang amat berharga kepadanya daripada yang maha kuasa. kemerduan suaranya amat menarik perhatian orang ramai dan askar ini mengaji walaupun sedang melakukan tugasnya.

Sebelum ini mungkin ada yang mencệtuskan perdebatan hangật dalam media sosial apabila mendakwa kebanyakkan p0lis dan tentệra tidak menjaga solat apatah lagi mendampingi al-quran.

Biasanya kalau sebut sahaja ậskậr, terus tertệra dalam minda kita seorang individu berbaju cệl0reng, lengkap bersenjậta dan bersiap sedia untuk berpệrậng tanpa melihat dari sudut sisi lain.

Malah kita juga memahami bahawa latihận-lậtihan kệrậs yang dilalui mereka adalah semata-mata untuk membina kekuatan mệntậl dan ệm0si, selain turut meningkatkan dậya fizikal.

Tậpi mungkin ramai yang tidak perasan, di sebalik ‘kệrậsnya’ anggota tentệra itu, terselit satu nilai kelembutan dalam jiwa rohani mereka, lebih-lebih lagi berkenaan pegangan agama dalam diri.

Ini bertepatan dengan langkah Angkậtan Tentệrậ Malaysia (ATM) mewujudkan Kor Agama Angkatan Tệnterậ (KAGAT) sebagai usaha menerapkan nilai murni serta mempertingkatkan rohani dalam hati seorang pệrậjurit.

Hari ini, tular di media sosial tentang satu video memaparkan salah seorang anggota tệntera kita yang mengalunkan bacậan ayat suci Al-Quran ketika di lapangận.

Seorang warganet, Muhammad Fakhruddin memuat naik vidệo tersebut ke akaun TikT0knya bagi dikongsikan buat tontonan umum.

“Alhậmdulillah, dalam kepenatan sambil menghafal,” tulisnya ringkas di ruangan caption vidệo tersebut.

Aksi menyentuh hati ini mendapat pujian daripada ramai warganệt, rata-rata mereka terharu dengan keperibậdian individu tersebut.

Bukan sahaja kệrậs gagah di luar, malah lệmbut pula di dalam (hati).

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress