Kesan Luar Biasa Yang Akan Anda Alami Sekiranya Minum Air Kelapa Secara Berterusan Dalam Seminggu

“Syoknya minum air kelapa muda waktu cuaca panas ni. Memang rasa segar dan badan pun rasa sejuk. Hilang rasa dahaga yang amat sangat. Kalau dapat minum air kelapa tiap-tiap hari pun bagus.” Ketika musim panas, memang digalakkan minum air kelapa kerana ia mengandungi elektrolit yang membantu mengembalikan ion tubuh yang hilang sewaktu berpeluh.

Air kegemaran ramai ini juga tinggi kandungan potassium, klorida, magnesium, kalsium, sodium serta vitamin B kompleks yang diperlukan oleh tubuh. Memang nyaman kalau dapat minum air kelapa selalu. Tiba-tiba teringat kenyamanan di tepi pantai. Kalau panas terik, minum ‘coconut shake’ lagi ‘power’! Tapi pernahkan anda cuba minum air kelapa selama seminggu? Apa yang akan terjadi pada tubuh kita jika mengambil air kelapa selama seminggu?

1. Sistem Imunisasi Semakin Kuat
Air kelapa melawan virus selesema, typhus dan penyakit berjangkit. Ia juga menghilangkan bakteria penyebab kepada penyakit gusi dan jangkitan kuman dari pundi kencing. Sebab itulah, kalau demam panas, kita dianjurkan untuk meminum air kelapa muda. Biasanya demam akan beransur surut, kepanasan suhu badan juga akan menurun.

2. Semakin Bertenaga
Air kelapa meningkatkan penghasilan hormon dari kelenjar tiroid yang memberi tenaga pada tubuh. Selepas seminggu minum air kelapa secara konsisten, anda akan dapati badan terasa segar, ringan dan bertenaga.

3. Kesihatan Dalaman Bertambah Baik
Bersifat diuretik semula jadi, air kelapa membuang toksin dalam badan dan mengelakkan daripada terkena batu karang. Bagi yang menghadapi masalah batu karang, disarankan minum air kelapa.

4. Sistem Perkumuhan Teratur
Jika amalkan minum air kelapa selama seminggu, anda mudah membuang air besar dan dapat elakkan daripada masalah sembelit. Ini kerana air kelapa mengandungi fiber yang sangat diperlukan oleh tubuh.

5. Penurunan Berat Badan
Semakin banyak minum air kelapa, semakin kurang selera makan kerana kandungan fibernya yang tinggi mampu mengenyangkan perut untuk jangka masa yang lama. Lagi bagus kalau anda makan sekali isi buahnya yang lembut dan boleh dikupas. Isi kelapa ini juga mempunyai kandungan fiber yang tinggi, seperti kebanyakan buah-buahan lain.

6. Kurang Sakit Kepala / Pening
Biasanya sakit kepala boleh terjadi jika badan terlalu dehidrasi dan stres. Air kelapa mengandungi elektrolit yang mampu mengembalikan ion badan yang hilang akibat kekurangan air.

7. Kulit Semakin Berseri
Semakin banyak minum air kelapa, semakin tinggi kandungan air dalam badan menjadikan kulit tidak lagi kering dan kusam.

8. Bertambah Muda
Air kelapa mengurangkan masalah glaucoma dan katarak, mengelakkan risiko sakit jantung dan meningkatkan tenaga. Ia juga merupakan salah satu amalan awet muda. Ia menjadikan anda bertenaga semula, seperti orang muda!

Minum air kelapa tanpa ditambah gula kerana ia lebih segar dan semula jadi. Namun kini selain diminum segar, kelapa boleh dinikmati dengan bermacam-macam cara seperti ‘coconut shake’, aiskrim, ‘ice blended’ dan banyak lagi. Apa pun pilihan anda, pastikan kurangkan pengambilan gula demi kesihatan tubuh

kredit zayan

Jom tonton video dari Youtube Onviral 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress