Mohon Sekarang! Bantuan RM 350 Untuk Bujang 2021

Bantuan sebanyak RM 350 yang boleh dimohon untuk orang bujang di seluruh Malaysia.

Untuk makluman seluruh golongan bujang yang tinggal dan menetap di Malaysia, Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) merupakan bantuan tunai yang lebih cenderung diberikan kepada golongan yang memerlukan bagi meringankan kos sara hidup dan juga bebanan yang dihadapi oleh rakyat yang berpendapatan rendah.

Sila baca artikel ini untuk informasi selanjutnya. Anda juga boleh layari laman web ONVIRAL.COM.MY untuk berita-berita semasa dan juga permohonan bantuan.

Kadar Bantuan Yang Diberikan

Kadar bantuan BKM yang akan diberikan kepada golongan bujang yang berpendapatan RM2,500 dan ke bawah adalah sebanyak RM350

Baca Juga : TERKINI : Setiap Isi Rumah Terjejas Banjir Akan Terima Bantuan RM1,000

Syarat Kelayakan

Sila rujuk kriteria kelayakan untuk penerima BKM golongan bujang seperti di bawah:

    • Merupakan seorang bujang atau ibu bapa tunggal / balu / janda / duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat.
    • Had umur adalah 21 – 59 tahun.
    • Pendapatan bujang adalah RM2,500 dan ke bawah.

Tarikh Pembayaran Bantuan

Setakat ini, masih belum terdapat tarikh terperinci tentang pembayaran BKM Bujang akan dilaksanakan. Pihak kami akan kongsikan tarikh pembayaran dari semasa ke semasa.

Langkah Permohonan

Data bagi penerima BPR 2021, BKC B40 dan data pemohon BPR 2021 yang tidak mendapat kelulusan atas alasan menerima GKP akan dibawa secara automatik ke dalam sistem BKM untuk semakan kelayakan.

Akan tetapi permohonan baru BKM masih perlu dilakukan sekiranya pemohon tidak mempunyai rekod dalam pangkalan data sedia ada LHDNM manakala bagi penerima sedia ada yang mempunyai sebarang perubahan maklumat, kemas kini hendaklah dilakukan dalam tempoh yang ditetapkan.

Tarikh Permohonan & Kemaskini Data BKM

Permohonan baharu dan pengemaskinian maklumat boleh dilakukan bermula 1 Januari 2022 – 31 Januari 2022. (Tertakluk kepada pindaan dari semasa ke semasa).

Maklumat Lanjut

Sila layari laman web Kementerian Kewangan Malaysia dengan menekan pada pautan untuk maklumat lanjut KLIK DI SINI

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress