Nampak sesungutnya ingatkan lipas, Nak spray Ridsect sekali banyak gila kaki. Ini bukan lipas, Kecoh satu rumah.

Kalau sebut je pasal haiwan ni mesti ramai yang akan bayangkan betapa bahayanya dia. Kakinya yang banyak hingga beratus kaki, suka merayap di lantai dan celah diding. Pasti ramai antara kita yang takut dan geli dengan haiwan ini, tapi dekat Malaysia biasanya kita akan jumpa lipan yang bersaiz serdaha besar sahaja tak pun yang kecil.

Tapi berbeza dengan pengalaman yang dialami oleh pemuda ini. Seorang pemuda yang takut hampir separuh mati oleh kerana terkejut apabila tengok seekor lipan gergasi di rumahnya yang diduduki di negara Jepyn. Lipan tersebut dijumpai oleh pemuda ini di rumahnya dan dikatakan sangat besar sehingga panjangnya lebih kurang 60cm.

“Saya jumpa lipan ini dalam apartment saya di Jepun. Ia sangat laju!” katanya.

Namun ada diantara kita ada yang rasa lipan itu hanya sekadar ‘patung’ atau suatu yang diperbuat oleh manusia tapi sebenarnya haiwan tersebut benar wujud dan bergerak pantas sekurang 0.4m per saat.

Rata-rata warganet terkejut apabila melihat lipam yang bersaiz gergasi itu sampa ada yang main-main mengatakan mereka sanggup bakar rumah untuk membunuh lipan tersebut dalam rumah.

Spesies Lipan apa tu?

Lipan yang bersaiz besar tersebut dikenali sebagai Gejigeji di Negara Jepun atau nama saintifiknya House centipede (Scutigera coleoptrata). Walaupun mempunyai bentuk yang menakutkan tapi lipan Gejigeji ini tidak bahaya pada manusia.

Malas ada juga warganet mengatakan lipan Gejigeji ini merupakan haiwan peiharaan yang bagus kerana jia ia dibiarkan di rumah, ia boleh membantu menghalau serta menghapuskan serangga seperti labah-labah, anai-anai dan lipa di dalam rumah.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress