Permohonan Biasiswa JPA untuk Pelajar Diploma dan Degree

Permohonan Biasiswa JPA untuk Pelajar Diploma dan Degree | Sukacita dimaklumkan untuk bakal-bakal atau pelajar yang berkelayakan menyambung pengajian ke peringkat diploma dan degree. Pelajar yang berminat boleh memohon biasiswa dari kerajaan ini. Pasti dengan adanya biasiswa JPA ini dapat meringankan pelajar itu sendiri dan keluarga pelajar untuk menanggung kos pengajian. Bagi yang berkelayakan anda jangan lepaskan peluang untuk memohon biasiswa JPA ini.

Berminat untuk memohon biasiswa JPA tetpai tidak tahu bagaimana untuk membuat permohonan ini? Kami akan kongsikan secara terperinci mudah dan senang untuk anda faham.

Permohona Biasiswa JPA Diploam dan Degree

Biasiswa ini terbuka untuk pelajar diploma dan degreen sahaja yang sedang melanjutkan pengajian tinggi di universiti awam, Politeknik Premier atau Government Linked University (GLU).

Untuk maklumat lebih tepat dan terperinci dalam bidang yang anda pilih boleh rujuk atau berhubung terus dengan pihak JPA.

Selalunya biasiswa yang layak adalah bagi pelajar yang mengambil bidak klinikal, kejuruteraan dan teknologi, kesihatan, sains sosial dan sains.

Bagi penerima tajaan ini di bawah Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) yang berbentuk pinjaman boleh ubah.

Cara-cara Membuat Permohonan Biasiswa JPA

Untuk pelajar-pelajar yang ingin memohon anda hanya perlu memohon secara dalam talian sahaja. Sekarang hanya dihujung jari anda mudah dan selamat serta cepat untuk memproses.

Anda boleh klik portal — BIASISWA JPA — untuk mendaftar dan memohon.

Anda akan dapati paparan seperti di bawah ini.

Cara-cara Membuat Permohonan Biasiswa JPA

Bahagian yang akan ditunjukkan di bawah ini amat penting. Sila ambil perhatian

 Biasiswa JPA untuk Pelajar Diploma dan Degree

Di tempat yang dipetakkan anda boleh mencari info terkini atau permohonan terbaru.

Kebiasaan permohonan bagi tawaran biasiswa PIDN dibuka sekitar bulan April hingga Mei bagi setiap tahun selepas pengumuman keputusan peperiksaan SPM.

Syarat-syarat Permohonan Biasiswa JPA

Terdapat dua syarat yang ditetapkan oleh JPA iaitu:-

1. Syarat-syarat Umum

Syarat-syarat Permohonan Biasiswa JPA

B. Syarat-syarat Khusus

Untuk maklumat lanjut dan ketidakfahaman anda tentang biasiwa JPA ini anda boleh terus berhubung dengan mereka.

Anda juga boleh berhubung terus dan hubungi pihak JPA di talian 03-8885 3049 setiap hari bekerja (office hour) mulai jam 9:00 pagi sehingga jam 5:00 petang anda anda boleh juga kemukakan maklum balas melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPAA) di http://jpa.spab.gov.my/eApps/system/index.do.

Kami berharap perkongsian ini tentang Permohonan Biasiswa JPA ini dapat menjelaskan dan memudahkan lagi permohonan anda, dan semoga anda berjaya.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress