Program Jaringan Prihatin: Tutorial Tebus Telefon Pintar / Data Percuma Selama Setahun

Macam mana cara nak tebus Bantuan RM300 peranti serta RM180 data bulanan melalui Program Jaringan Prihatin B40? Berikut dikongsikan cara pendaftaran Program Jaringan Prihatin B40. Sila baca perkongsian di bawah. Sila baca dengan teliti.

Program Jaringan Prihatin B40

Semasa pembentangan Belanjawan 2021, kerajaan telah mengumumkan untuk melaksanakan Program Jaringan Prihatin dengan peruntukan asal sebanyak RM1.5 billion kepada individu dalam kategori B40 yang memperoleh Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).
Daripada jumlah keseluruhan RM3.5 billion ini, kerajaan akan membelanjakan sejumlah RM2 billion manakala syarikat telekomunikasi dan penyedia perkhidmatan pula akan memberi sumbangan tambahan berjumlah RM1.5 billion terutama dalam bentuk data percuma.
 
Di samping itu, kemudahan data percuma sebanyak 1GB yang dahulunya akan tamat pada 31 Disember 2020 akan dilanjutkan sehingga bermulanya program subsidi Jaringan Prihatin.

Jumlah Bantuan Program Jaringan Prihatin B40

Untuk pengetahuan anda, anda boleh pilih salah satu dari dua manfaat, iaitu pakej peranti atau pelan data untuk 12 bulan:
jaringan prihatin

Syarat Penebusan

Kerajaan telah menetapkan beberapa kriteria yang perlu dipenuhi untuk melakukan penebusan. Antara kriterianya adalah seperti berikut:
 • Individu yang layak membuat penebusan perlu memohon melalui syarikat telekomunikasi yang menjadi pilihan dan hanya 1 tuntutan dibenarkan bagi setiap individu atau isi rumah yang layak.
 • Jika individu tersebut mempunyai 2 nombor mudah alih, individu hanya boleh memilih 1 nombor mudah alih yang menerima tuntutan subsidi yang ditawarkan.
 • Penerima yang layak dibenarkan untuk menukar syarikat telekomunikasi maksimum 3 kali dalam tempoh program sepanjang 12 bulan.
 • Penerima tidak boleh menebus subsidi Jaringan Prihatin lebih daripada sekali sebulan atau memindahkan subsidi kepada pihak ketiga mahupun ditukar kepada bentuk tunai.

Syarikat Telekomunikasi Yang Terlibat

Anda boleh tebus melalui syarikat telekomunikasi berikut:

 1. Maxis
 2. Celcom
 3. Digi
 4. redONE
 5. Mcalls
 6. speakOUT
 7. UMobile
 8. Tune Talk
 9. Unifi Mobile
 10. XOX Mobile
 11. YES
 12. Yodoo

Panduan Melakukan Penebusan / Langgan Tawaran

Kepada anda yang layak dan ingin membuat penebusan atau langganan dan mengetahui tawaran yang disediakan, sila layari pautan syarikat telekomunikasi yang dikongsikan berikut:
 
a. Semak kelayakan di laman web BPR iaitu https://www.bpr.hasil.gov.my/ atau di laman web syarikat telekomunikasi.
 
1. Pendaftaran MAXIS
3. Pendaftaran DIGI
4. Pendaftaran REDONE
5. Pendaftaran MCALLS
8. Pendaftaran TUNE TALK
9. Pendaftaran UNIFI MOBILE
10. Pendaftaran XOX MOBILE
11. Pendaftaran YES
12. Pendaftaran YOODOO
b. Jika layak, daftar sebagai pelanggan.
c. Tentukan subsidi yang menjadi pilihan.
d. Nikmati peranti atau data percuma.

Maklumat Lanjut
Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai Program Jaringan Prihatin, sila layari laman web
Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda semua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *