Minyak masak terpakai jangan buang. Buat sabun minyak ni. Jimat.

Siapa sangka minyak terpakai dapat diubah menjadi sabun pencuci pinggan? Perkongsian daripada Suhaili Baharudin ini telah menarik perhatian ramai pembaca untuk mencuba. Saya juga sangat bersemangat kerana mendapat pengetahuan baru melalui petua ini dan akan berkongsi dengan semua orang. Bagi kita yang biasanya membuang minyak terpakai secara terus, janganlah langsung membuangnya ke dalam tong sampah. Untuk mengelakkan pembaziran, mari ikuti tip ini untuk membuat sabun minyak. Ketika berada dalam keadaan kecemasan atau keperluan mendesak, sekurang-kurangnya kita sudah mempunyai pengetahuan ini.

Minyak Terpakai Boleh Digunakan untuk Membuat Sabun.

Secara teknikalnya, lemak (termasuk pelbagai jenis minyak) yang tidak bercampur dengan lemak jenis lain (minyak kelapa dan minyak zaitun mempunyai elemen yang berbeza) dapat diproses menjadi sabun dengan syarat-syarat berikut:

 1. Minyak yang digunakan haruslah jenis yang sama dan tidak bercampur.
 2. Minyak yang telah digunakan tidak melebihi 3 kali penggunaan untuk memasak.
 3. Simpanlah minyak dengan rapi untuk mengelakkan kerosakan oleh serangga perosak.

Minyak yang telah digunakan perlu disaring menggunakan kain kasa untuk memastikan minyak bebas dari sisa makanan yang terperangkap.

Pisahkan minyak yang telah digunakan untuk menggoreng daging/ikan dengan bahan-bahan hijau. Sebagai contoh, minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan harus dipisahkan dari minyak yang digunakan untuk menggoreng cendawan goreng tepung/kentang goreng.

Resipi pembuatan sabun daripada minyak terpakai: 190 gram air – Boleh menggunakan air suling atau air yang disaring. 500 gram minyak terpakai. 70 gram lye – soda api, juga dikenali sebagai 100% sodium hidroksida, boleh dibeli di kedai perkakas.

Beli minyak terpakai

Cara-cara untuk membuat sabun minyak :

 1. Pastikan anda memakai sarung tangan dan pelindung mata sebelum memulakan langkah-langkah menggunakan lye.
 2. Pastikan anda tidak menghirup wap yang terhasil. Kacau perlahan-lahan sehingga larutan menjadi jernih. Biarkan seketika sambil menyediakan bahan-bahan yang lain. Biarkan campuran itu mencapai suhu bilik.sabun minyak
 3. Pada suhu yang sesuai, campurkan larutan lye secara perlahan-lahan ke dalam minyak dan kacau sehingga kira-kira 5 minit. Kedua-dua bahan perlu dicampurkan dengan rata sebelum terus memukul campuran seperti membuat adunan kek (boleh juga menggunakan pemukul telur atau whisk). Campuran dianggap sempurna apabila ia menjadi pekat dan meninggalkan bekas apabila ia jatuh ke permukaan campuran tersebut.
 4. Teruskan mengacau menggunakan whisk. Jika anda menggunakan minyak yang telah digunakan untuk menggoreng, campuran kita mungkin akan menjadi oren yang pekat. Tidak masalah. Ianya tetap bahan semulajadi iaitu minyak.
 5. Pencampuran yang baik bermakna semua bahan telah menyatu dan seimbang.
 6. Sekarang anda boleh memasukkan campuran ke dalam acuan mengikut selera masing-masing. Dalam projek kitar semula, biasanya kotak susu dan santan UHT digunakan. Cawan kertas terpakai juga sesuai. Jangan menggunakan bekas logam.
 7. Sabun perlu disimpan selama 4 minggu untuk menjadi matang. Pada masa yang sama, ia perlu dibalik agar setiap bahagian terdedah kepada udara.sabun minyak
 8. Setelah sabun matang, balut dengan kertas minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.

Jual kayu api dapat pendapatan lumayan

Proses Kimia

Perhatian: Lye boleh dinetralkan menggunakan cuka putih dan anda perlu membersihkan kesan lye selepas selesai menggunakan. Jika terdapat sisa-sisa yang tertinggal, biarkan beberapa hari dan bilas dengan air panas (kerana ia telah bertukar menjadi sabun).

Nota: Jangan cuba membuat sabun ini di rumah tanpa mempelajari proses kimianya terlebih dahulu, kerana terdapat proses kimia yang perlu dilewati untuk membuat sabun ini.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress