Saiz Peta Malaysia Kenapa Kecil Sangat? Tapi Realitinya Lebih Besar Dari Beberapa Negara Eropah. Ini Hujahnyaaa

Pernah tak kita cari negara kita di dalam peta globe atau  peta masa kita kecil. Mesti tak tahu kan. Ini kerana saiz Malaysia pada peta sangat lah kecil. tapi mungkin anda tidah tahu, bahawa Malaysia sebenarnya lebih besar dari Korea Salatan malah lebih besar daripada daripada beberapa negara Eropah.

peta malaysia

Peta Malaysia

Seorang lelaki pengguna laman social iaitu Twitter @MHaffiizJ ada kongsikan satu laman web iaitu www.truesize.com yang menunjukkan size sebenar negara yang ada di bumi ini.

“Malaysia lebih besar dari apa yang kita fikir dan sangkakan

Jom kita tengok perbandingan saiz antara Malaysia dan negara lain.

Baca Juga: 5 Kisah Hantu Malaysia Yang Menyeramkan

Semenanjung Malaysia vs Korea Selatan

Peta Malaysia

Malaysia vs United Kingdom

Peta Malaysia

Keluasan kepulauan Borneo juga berjaya merangkumi 4 buah negara Eropah

Menarik kan, sebelum ini kita hanya tahu negara kita merupakan negara yang kecil berbanding negara-negara yang lain. Namun kenapa negara Malaysia kelihatan lebih kecil berbanding negara-negara yang lain. Seorang lelaki pengguna Twitter ada menerangkan kenapa ia terjadi.

Unjuran Mercator ini telah tercipta sejak tahun 156, oleh seorang ahli geografi untk memudahkan pelayarannya. Melalui unjuran tersebut, pabila kita bergerak dari ke kutub utara ataupun kutub selatan, skala dan objek telah menjadi lebih besar.

Ini bukan mudah nak melukiskan bumi di atas satu kertas yang rata. Namun dengan teknologi sekarang, banyak peta kini dapat dirujukkan terutama sekali Google Maps yang menjadi rujukan yang orang.

Sumber

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress