eKasih 2021 : Senarai Jenis Bantuan Yang Boleh Dimohon

eKasih 2021 : Semakan Status & Daftar Jenis Bantuan

Daftar Permohonan Portal Pembasmian Kemiskinan & semakan ekasih login secara online bagi senarai jenis bantuan & senarai nama penerima bantuan e-kasih 2021 dengan mudah dan senang di link pautan https://ekasih.icu.gov.my. Teruskan membaca untuk prosedur di bawah.

Jabatan Kebajikan Masyarakat JKM telah melancarkan satu portal bantuan untuk semua yang memerlukan iaitu sistem eKasih.

Sudahkan anda semak Bantuan Prihatin Kasih RM100 sebulan selama 3 bulan?

Apa Itu eKasih?

eKasih merupakan pengkalan data dan statistik untuk kalangan rakyat Malaysia yang berada di paras miskin untuk diberikan kemudian hari di bawah program kemiskinan di Malaysia.

Di portal rasmi mereka, sudah ada paras yang telah ditetapkan dengan ebantuan jkm Jabatan Kebajikan Masyarakat di mana jikalau anda rakyat Malaysia yang tinggal di bandar tetapi pendapatan anda sebulan kurang daripada RM1,500 sebulan, anda melepasi syarat kelayakan untuk daftar dan hantar permohonan e-kasih bantuan bulanan atau one off.

Selain daripada itu, jika pendapatan anda kurang daripada RM1000 tetapi tinggal di kawasan luar bandar, anda juga layak untuk dimasukkan dalam pengkalan portal pembasmian kemiskinan online. Walaubagaimanapun, jikalau anda tidak pasti boleh terus rujuk kepada kakitangan dan pegawai Unit Pembangunan Pejabat Daerah Negeri anda atau Jabatan Pembangunan Persekutuan/Pejabat Pembangunan Persekutuan (JPP/PPPN) yang berkaitan.

Pihak mereka sedia membantu anda untu mendaftar jikalau anda melepasi syarat yang telah ditetapkan termasuklah dalam senarai Bantuan Miskin Tegar. Mereka membantu anda daftar dalam sistem mereka ini jikalau anda benar-benar layak. Apply juga bantuan cov19 yang baru dilancarkan.

Semakan eKasih 2021

Cara membuat semak ekasih 2021 secara online mudah saja. Makumat lanjut di sini.

Pautan eKasih

portal pembasmian kemiskinan ekasih 2021

1. Sila masukkan nombor kad pengenalan anda, dan klik butang untuk semak.

senarai nama penerima bantuan e-kasih online

2. Tetapi, jikalau nama anda tiada dalam senarai nama penerima bantuan e-kasih, sistem akan terpapar info seperti di atas ini.

Cara Daftar eKasih 2021

Bagaimana cara daftar eKasih 2021 online? Caranya mudah sahaja. Boleh semak panduan mudah daftar permohonan bantuan seperti di bawah ini.

daftar pendaftaran e kasih 2021 online

  1. Kami sarankan anda pergi ke mana-mana cawangan Unit Pembangunan Pejabat Daerah atau Pejabat Pembangunan Negeri yang anda boleh mohon bantuan ini.
  2. Anda boleh pergi untuk semakan untuk daftar eKasih online 2021 di unit Pembangunan Pejabat Daerah ada di seluruh Malaysia baik di Melaka, Selangor, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur, Putrajaya, Kedah, Perlis, Terengganu, Kelantan, Johor, Negeri Sembilan, Sabah, Pulau Pinang, Sarawak, Perak, Selangor, ataupun di Pahang. Nombor telefon untuk anda terus hubungi ada kami kongsikan di bawah ini.
  3. Kakitangan mereka akan membantu anda register dan lakukan pendaftaran eKasih.
  4. Sila pastikan dokumen yang mereka mahukan adalah lengkap. Setiap individu dokumen yang kakitangan Pejabat Daerah adalah berbeza-beza.
  5. Selepas surat permohonan dihantar, nantikan kedatangan kakitangan pejabat daerah bahagian pembangunan  ke rumah anda untuk mengesahkan permohonan.
  6. Samada anda layak atau tidak sebagai penerima bantuan, mereka akan membuat penilaian untuk dimasukkan dalam sistem online ini.

Kami nasihatkan anda kemaskini maklumat anda daripada masa ke semasa dengan info yang terkini. Jangan sesekali tipu maklumat tentang diri dan ahli keluarga anda.

Sekarang pihak ICU JPM sedang dalam usaha melakukan proses pemutihan bagi memastikan hanya yang benar-benar layak sahaja menjadi penerima bantuan eKasih ini.

Jenis Bantuan eKasih Portal Pembasmian Kemiskinan

Kerajaan biasanya akan mengumuman pelbagai jenis bantuan untuk diberikan kepada kalangan yang sudah pun nama masing-masing tersenarai dalam sistem semakan e kasih ini. Antara bantuan kerajaan yang boleh anda perolehi ialah:

jenis bantuan e-kasih 2021

1) Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021

Kepada yang ada di dalam sistem online, anda juga layak menerima Bantuan Prihatin Rakyat BPR semakan status 2021 yang diumumkan kerajaan Malaysia baru-baru ini.

2) Pendaftaran eKasih Bantuan Sara Hidup 2021

Jikalau nama anda tersenarai dalam senarai portal pembasmian kemiskinan anda layak mendapat bantuan e kasih melalui semakan bantuan sara hidup bsh 2021 sehingga RM1,200 setahun. Dan setiap anak-anak, anda juga dapat tambahan Rm120 setiap seorang.

3) Bantuan iSuri KWSP

Ada berita baik untuk anda, jikalau anda tersenarai dalam pengkalan data semakan kwsp suri rumah, secara automatiknya anda selaku isteri akan menerima pembayaran caruman KWSP suri rumah di bawah nama Program Sukarela Insentif (SURI).

4) eKasih Bantuan Ibu Tunggal & Warga Emas

Sepanjang tempoh PKP & juga pasca PKPB serta PKPD, banyak bantuan diberikan kepada kelompok ibu tunggal dan orang tua yang berkelayakan berdasarkan senarai nama di bawah sistem ini

5) eKasih Bantuan OKU & Bantuan Anak Yatim

Setiap kali kerajaan mengumuman secara one off kepada bantuan oku dan bantuan anak yatim, biasanya kerajaan akan merujuk kepada senarai nama dalam pengkalan data portal pembasmian kemiskinan untuk diberikan keutamaan dalam pembayaran bantuan terlebih dahulu.

6) Daftar eKasih Bantuan Persekolahan

Menjelang pembukaan sekolah, pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah yang mana nama ibu bapa sudah tersenarai dalam portal pembasmian kemiskinan, ekasih.icu.gov.my daftar menerima bantuan persekolahan

7) Bantuan Prihatin Nasional BPR

Anda semestinya diberikan keutamaan untuk turut menerima pengumuman bantuan ini oleh kerajaan Malaysia

8) Permohonan myTV Percuma

Anda layak untuk mohon mytv free ini selepas nama anda berjaya dalam sisten data ekasih.icu.gov.my daftar

9) Bantuan Prihatin Rakyat BPR

Jika anda sudah tersenarai dalam senarai nama penerima ekasih, anda juga layak terima bantuan prihatin rakyat BPR 2021

12) BKC Bantuan Khas Covid 

BKC Bantuan Khas Covid 2021 yang baru sahaja diumumkan untuk membantu penerima bantuan semasa tempoh pkp 3.0

13) Bantuan Khas Bakul Makanan JKM

Berita kepada ‘sudah terdesak’, boleh dapatkan bantuan khas program bakul makanan JKM tanpa perlu isi borang permohonan e kasih disebalik perintah PKPB & PKPD di Melaka, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Johor, Kelantan, Terengganu, Sabah, Sarawak, Perlis, Langkawi, Kedah, Pulau Pinang Penang, Perak, Selangor dan Pahang.

ekasih bantuan khas bakul makanan jkm

Hanya perlu register sahaja.

14) Permohonan Mykasih Prihatin RM100

Anda layak dapat Bantuan Mykasih Prihatin di mana kerajaan akan tolong bayar barang yang anda beli kedai terpilih bernilai RM100 setiap bulan.

Senarai Pejabat Pembangunan Negeri PPN

Jika anda ada sebarang persoalan melibatkan permohonan termasuk cara daftar e kasih online 2021, ataupun mahu datang terus ke Pejabat Pembangunan Negeri atau pejabat masing-masing, boleh terus hubungi nombor telefon yang tertera pada jadual di bawah ini:

NEGERI NOMBOR TELEFON
PERLIS 04-9731976
KEDAH 04-7209236
PULAU PINANG 04-2185700
PERAK 05-2497400
SELANGOR 03-55213600
KUALA LUMPUR 03-40420260
NEGERI SEMBILAN 06-7659945
MELAKA 06-3333333
JOHOR 07-2234777
PAHANG 09-5178208
TERENGGANU 09-6272000
KELANTAN 09-7455000
SARAWAK 082-446582
PUSAT BANTUAN E KASIH SABAH 2021 088-484800

Soalan Lazim Ekasih 2021

1. Adakah sistem permohonan & pendaftaran e kasih 2021 masih lagi dibuka

  • YA. Masih lagi dibuka kepada anda di sini yang berminat

P/S: Jangan terlepas bantuan rakyat miskin ini

PP/S: AYUH!! Bantu kongsikan berita baik semakan bantuan e kasih ini kepada ahli keluarga terdekat dan kawan-kawan rapat anda di FACEBOOK & WHATAPPS mereka untuk sama-sama dapat deretan bantuan di atas dengan mudah!

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress