Siapa je nak pulangkan balik kalau duit jatuh dari langit? Walaupun orang lain yang buat silap

Pernak tak korang bank in duit tapi tersalah masuk account akuan orang lain? Lepatu kadang-kadang orang tu tak nka pun pulangkan balik dan bank mesti cakap “tak ada apa yang kami boleh cik?’ mesti  korang salahka diri sebab tak pastikan betul-betul lepastu terpaksa redha je.

Ini yang berlaku dekat 2 bekas pekerja kilang yang baru dapat durian runtuh bila HR manager kilang tempat kerja dulu termasukkan gaji ke dalam account bank mereka walapun sudah berhenti kerja berapa bulan lepas.

Menerusi NST, selepas 2 lelaki ini telah sedar bahawa bank mereka mempunyai duit tiba-tiba banyak, mereka pun plan untuk membelanjkan duit tersebut. Tapi malangnya mereka tidak dapat untuk meneruskan pan tersebut selepas kilang di Gebeng, Pahang meminta mereka pulangkan duit itu.

Namun mereka berdegil dan tak nak pulangkan duit berkenaan.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Mohd Wazir Mohd Yusof mengatakan selepas transfer gaji tersebut, pengurus kilang itu baru perasaan bahawa 2 lelaki tersebut telah berhenti kerja 2 bulan lepas.

Setelah menyedari akan kesilapannya, syarikat itu menghubungi 2 bekas pekerja ini tapi mereka tidak memberi kerjasama. Kami mendapat aduan daripada syarikat dan akan jalankan siasatan untuk mencari 2 individu ini.”

Beliau bekata lagi, kes ini akan disiasat di bawak Seksyen 406 yang boleh membuat 2 lelaki ini dipenjarakan maksimum 10 tahun dan sebatan atau denda.

Walau macam mana pun, kalau jadi kes polis sampai masuk penjara dan jadi kes jenayah, lebih baik pulangkan. Not worth it right? Lagi pun duit itu bukan hak kita dan pulangkan lah lebih baik.

 

Jom tonton video dari Youtube Onviral 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress