Syukur Alhamdulillah! Lepas BKC, Terima Duit BPR Fasa 3 Pula. Ini Baki Bayaran Dan Cara Semak

Seperti yang kita semua sedia maklum, Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) telah diperkenalkan bagi menggantikan Bantuan Sara Hidup (BSH) sejak tahun 2021.

Bantuan ini juga akan diagihkan kepada golongan B40 dan M40 bagi kategori isi rumah dan bujang. Manakala bayaran dibuat mengikut fasa yang telah ditetapkan. Untuk fasa 1, bayaran telahpun dikreditkan kepada penerima pada 24 Februari yang lalu dan fasa ke-2 telahpun dilaksanakan pada 7 Mei 2021.

Pembayaran Bantuan Prihatin Rakyat (BPR 2021) akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut kelompok atau kumpulan kepada pemohon baru dan penerima sedia ada sekiranya permohonan atau kemaskini maklumat mereka itu telah diluluskan atau berjaya.

Setiap permohonan dan maklumat kemaskini yang dikemukakan oleh pemohon baru an penerima sedia ada, akan melalui peringkat semakan dengan beberapa agensi yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia bagi memastikan maklumat diberikan itu menepati s.yarat kelayakan dikehendaki.

Baki Bayaran BPR Fasa 3

Untuk makluman, terdapat dua kategori permohonan BPR 2021 iaitu seperti berikut:

Isi Rumah

    • Merupakan pasangan yang telah berkahwin atau terdiri dari ibu atau bapa tunggal atau balu atau janda atau duda yang mempunyai anak atau yang belum berkahwin tetapi merupakan Orang Kelainan Upaya (OKU) yang berumur 60 tahun dan ke atas.

Bujang

    • Merupakan individu bujang atau ibu atau bapa tunggal atau balu atau janda atau duda yang tiada anak. Berumur 21 tahun hingga 59 tahun dan bagi individu kategori OKU mestilah berumur 18 tahun hingga 59 tahun.

Kategori Isi Rumah BPR

Pemohon merupakan warganegara Malaysia, tinggal dan menetap di Malaysia. Merupakan ketua keluarga yang tinggal dalam satu rumah serta berpendapatan kasar bulanan sebanyak RM 5,000 dan ke bawah (seisi rumah).

Memiliki pasangan warganegara Malaysia atau mempunyai pengenalan diri di Malaysia seperti MyPR atau MyKAS.

Sekiranya pasangan bukan warganegara Malaysia, pasangan mestilah memiliki pengenalan diri yang sah. Memiliki anak termasuk anak tidak sah taraf dan atau anak angkat yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Anak mestilah warganegara Malaysia dan mempunyai pengenalan diri Malaysia sama ada MyKad atau MyKid). Mestilah berumur 17 tahun dan ke bawah atau 18 tahun dan ke atas sekiranya masih dalam pengajian di Institusi Pengajian Awam atau Swasta.

Kategori Bujang BPR

Pemohon merupakan warganegara Malaysia, tinggal dan menetap di Malaysia. Berpendapatan kasar sebanyak RM 2,500 dan ke bawah (sebulan).

Berumur antara 21 tahun hingga 59 tahun atau 18 tahun hingga 59 tahun bagi individu OKU.

Keadah Bayaran BPR 2021

Pembayaran akan dilakukan ke akaun bank pmohon atau pasangan yang telah didaftarkan semasa permohonan BPR  2021 secara berperingkat.

Penerima boleh ambil secara tunai di BSN, pembayaran akan dilakukan secara tunai sekiranya tidak melaporkan maklumat akaun bank semasa permohonan BPR 2021 atau pembayaran BPR 2021 berstatus GAGAL KREDIT.

Semak Status Kelayakan BPR 2021

Untuk menyemak status kelayakan BPR fasa 3 anda, sila semak dilaman web rasmi bpr.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, BPR fasa 3 iaitu merupakan pembayaran fasa terakhir berjumlah RM 2.32 b.ilion akan mula diagihkan pada akhir bulan ini.

Dalam Rayuan BPR Terima BKC Selepas Peroleh Keputusan

Mereka yang dalam tempoh rayuan B.antuan Prihatin Rakyat (BPR) tidak perlu bimbang kerana akan menerima B.antuan Khas C0v-19 (BKC), selepas keputusan rayuan diketahui hujung bulan ini.

Timbalan Menteri Kewangan Mohd Shahar Abdullah berkata, kerajaan mendengar keluhan segelintir rakyat yang resah apabila mengetahui pemberian BKC kepada golongan B40 adalah berdasarkan data lulus BPR, memandangkan mereka masih berada dalam tempoh rayuan.

“Jika mereka lulus rayuan dengan kelayakan sedia ada, mereka juga layak menerima BKC. Jika tidak layak (menerima BPR), kita akan menggunakan kaedah silang data untuk semak dengan data percukaian dan jika memenuhi syarat M40, mereka juga tidak terkecuali untuk menerima bantuan ini.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress