Tabung Bencana Negara Terkini 2022 | Bantuan Banjir RM1000

Bantuan Banjir RM1000: Tabung Bencana Negara Terkini 2022

Selepas banjir besar yang berlaku pada tahun 1971 sekali lagi bencana besar berlaku melibatkan negeri Selangor Kuala Lumpur KL Perak Sabah Negeri Sembilan Melaka Johor dan tidak lupa juga Pahang Terengganu Perlis dan Kelantan serta Kedah.

Melihatkan jumlah kerosakan, kerugian yang dialami cukup besar, kerajaan Malaysia bersetuju menyalurkan bantuan segera termasuk membaiki kerosakan dan juga bantuan secara one off.

Untuk kejadian banjir di negeri Kelantan Terengganu Melaka Pahang Sabah Johor, ramai yang sudah menjangka dan membuat persediaan awal tetapi tidak untuk negeri negeri di pantai barat termasuk di Negeri Sembilan Kuala Lumpur Kl Selangor dan juga Perak.

Dan kerajaan juga mengumuman beberapa pengumuman lain yang bakal membantu mengurangkan kesulitan kepada isi rumah yang terjejas. Antaranya ialah bantuan wang ihsan BWI.

Baca Juga :

Semakan Bantuan Banjir Berjumlah RM1000

Kerajaan Malaysia akan membuat pembayaran bantuan banjir Rm1000 one off kepada isi rumah yang terjejas kerana kejadian mangsa banjir seperti di Kuala Lumpur, Hulu Langat, Klang, Shah Alam, Selangor, Perak, Pahang, Kelantan, Sabah, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis, Kedah dan Terengganu.

Permohonan Bantuan Banjir

Pengurusan pembayaran bantuan 1000 adalah berdasar senarai nama penerima yang diserahkan oleh Pejabat Daerah atau PBT masing-masing jadi bantuan ini tidak perlu sama sekali pengisian borang permohonan bantuan banjir.

Cuti Penjawat Awam Kerana Bencana Banjir

Cuti pelepasan diberikan secara automatik kepada penjawat awam dan kakitangan kerajaan yang terjejas kerana banjir di Selangor, Kuala lumpur, Pahang, Kelantan dan Terengganu.

Cuti Pekerja & Kakitangan Swasta Kerana Banjir

Saranan kerajaan mengharapkan agar majikan di sektor swasta memberikan cuti bergaji dan tidak menolak cuti tahunan kakitangan dan pekerja masing-masing yang terjejas kerana banjir.

Semakan Bantuan Repair Kereta Untuk Mangsa Banjir

 

  1. Bantuan servis tunda kenderaan serta cuci kereta secara free dan percuma dari Perodua dan proton.
  2. Bantuan repair dan baik pulih secara free dan percuma serta dapat potongan diskaun sebanyak 50 peratus untuk alat ganti kereta jika hantar dengan Perodua.
  3. Potongan diskaun dan rebat sebanyak 25 peratus untuk kos repair dan baik pulih serta dapat lagi potongan diskaun sebanyak 50 peratus untuk alat ganti kereta jika hantar dengan Proton.
  4. Jika anda hantar di mana mana syarikat kenderaan, bengkel kereta yang daftar dengan MAA anda layak dapat bantuan servis percuma dan free untuk tunda kereta, layak juga dapat promo diskaun untuk tular alat ganti kenderaan dan kos upah repair & baik pulih sebanyak 25 peratus.
  5. Yang bagusnya kepada semua mangsa banjir di Melaka, Sabah, Johor, Kelantan, Terengganu, Pahang, Selangor, Kedah, Perlis, Kuala Lumpur KL, Negeri Sembilan dan Perak layak dapat claim rebat untuk repair kenderaan atau rebet beli ganti kereta baru sebanyak RM1000.

Semakan Bantuan Duit Percuma RM2500 Untuk Mangsa Banjir

Bantuan duit wang tunai sebanyak RM2500 akan diberikan secara percuma kepada mangsa banjir dengan syarat perabot, katil, almari, meja dan segala peralatan rumah anda telah rosak untuk meringankan beban membeli barang keperluan dan peralatan yang baru.

Baucar dan Rebat Pembelian Barang Elektrik

Anda layak dapat penjimatan apabila beli barangan elektrik seperti peti sejuk (fridge) dengan bantuan rebat dan baucer sebanyak RM500 dari kerajaan Malaysia dengan syarat anda beli secara online shopping di Lazada & Shopee bermula 7 Januari 2022 ini.

Untuk info lanjut kami akan terus kemaskini di sini: Cara claim shopee dan lazada – BUAT ARTICLE UTK LINK KAN – https://mypt3.com/rebat-baucer

Bantuan Wang Percuma RM5000 Bagi Repair & RM56000 Bina Rumah Baru

Bantuan ini merupakan bantuan terbesar yang diberikan kepada mangsa banjir di Melaka, Negeri Sembilan, Sabah, Pahang, Kelantan, Johor, Perlis, Kedah, Selangor, Kuala Lumpur, Terengganu dan Johor di mana ini melibatkan kos pembaikan, baik pulih, bina semula rumah yang bermula dari jumlah RM5000 hingga maksimum RM5600.

Jika kerosakan tidak serius, bantuan wang percuma akan diberikan sebanyak RM5000 tetapi jika kerosakan adalah sangat teruk, pihak kerajaan akan membantu untuk membina rumah baru dengan kos maksimum RM56000.

Bil Elektrik TNB Percuma

Bantuan kepada mangsa banjir di Melaka, Negeri Sembilan, Sabah, Pahang, Kelantan, Johor, Perlis, Kedah, Selangor, Kuala Lumpur, Terengganu dan Johor tidak dikenakan pembayaran kerana kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk memberikan rebat bil elektrik TNB sebanyak 100 peratus untuk mangsa banjir (percuma).

Bantuan Banjir RM1000 Kepada Perniagaan, Peniaga & Usahawan

Bantuan banjir sebanyak Rm1000 diharap dapat diperluaskan juga kepada para usahawan, peniaga, penjaja kecil dan perniagaan yang terjejas di kawasan Hulu Langat, Klang, Shah Alam, Selangor, Kuala Lumpur, Perak, Kelantan, Pahang dan Terengganu kerana termasuk mangsa banjir yang berlaku pada bulan Disember 2021.

Tabung Bantuan Bencana Negara Malaysia

Anda juga dialu-alukan untuk sama-sama menyalurkan sumbangan jadi kepada mereka yang mempunyai niat dan berkemampuan untuk menyumbang boleh melakukan sumbangan melalui pembayaran (derma) ke tabung bantuan bencana negara seperti yang tertera di bawah yang diuruskan oleh pihak NADMA.

  • Nama Akaun : TABUNG BANTUAN BENCANA NEGARA
  • No. Akaun : BANK MUAMALAT 1601-0001138-71-4

Jika dilihat berdasar angka bantuan keluarga Malaysia untuk kesemua mangsa banjir yang terjejas selepas mengalami bencana ini pada bulan Disember 2021 dan Januari 2022, jumlah mencecah RM61000.

Maklumat Lanjut

Sila tekan pautan untuk maklumat lanjut KLIK DI SINI

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress