Tak Perlu Kekok, Senangnya Cara Jelaskan Mimpi Basah Kepada Anak Yang Baru Alaminya

Mimpi basah adalah peringkat akil baligh yang normal, dan ibu bapa perlu menjadi orang pertama yang menjelaskan perkara ini kepada anak-anak mereka. Namun, realitinya masih ada ibu bapa yang keliru bagaimana nak mulakan perbualan ini dengan anak.

Jadi macam mana cara yang harus diterapkan oleh ibu bapa?

Bercakap tentang mimpi basah dengan anak adalah bukan suatu perkara yang mudah. Anda mungkin risau bahawa perbualan ini akan berasa janggal. Oleh itu memilih untuk tidak bercakap mengenainya. Mungkin juga anak anda akan rasa pelik untuk bertanya perkara ini kepada anda sehingga dia hanya mendiamkan diri.

Malah, ibu bapa harus menjadi sumber maklumat utama yang boleh dipercayai oleh seorang anak. Supaya anak-anak masih boleh mendapatkan maklumat tanpa rasa janggal, berikut adalah petua yang boleh anda gunakan ketika menerangkan mimpi basah:

1. Berikan Penjelasan Asas Tentang Akil Baligh

Mustahil untuk menjelaskan mimpi basah tanpa bercakap tentang akil baligh. Oleh itu, cuba berikan penjelasan asas bahawa apabila anak anda membesar, akan berlaku banyak perubahan pada badan anak anda.

Selepas menjelaskan bahawa banyak perubahan akan berlaku, maka anda boleh menerangkan apa yang mungkin berubah pada anak anda. Sebagai contoh, suara yang lebih dalam, rambut yang mula tumbuh di ketiak dan kemaluan, sehingga saiz zakar dan buah zakar dibesarkan.

Apabila suasana terjaga, anda boleh mula menyelami topik yang lebih mendalam, seperti zakarnya boleh mengeras pada bila-bila masa (tegak), baik pada waktu siang mahupun ketika dia sedang tidur.

2. Terangkan Mengapa Mimpi Basah Boleh Berlaku

Setelah anak anda memahami apa itu ereksi, sudah tiba masanya untuk menerangkan tentang mimpi basah. Terangkan apabila anda mengalami mimpi basah, apa yang keluar adalah cecair yang mengandungi sperma dari zakar.

Anda juga perlu memberitahunya bahawa cecair yang keluar itu kelihatan putih dan melekit, berbeza dengan air kencing yang keluar.

Jangan lupa untuk menjelaskan bahawa ini adalah keadaan normal dan hampir semua lelaki akan mengalaminya apabila mereka mencapai akil baligh. Malah, mimpi basah tidak dapat dikawal.

3. Jawab Semua Soalan Dan Atasi Kebimbangan

Setiap kanak-kanak akan melalui akil baligh dengan keadaan yang berbeza. Sesetengah kanak-kanak mungkin mengalami mimpi basah ketika berusia 10 tahun, tetapi ada juga kanak-kanak yang mengalaminya apabila mereka berumur 15 tahun.

Terdapat juga kanak-kanak yang mengalami mimpi basah, tetapi organ intim mereka tidak kelihatan membesar. Bersedia untuk menjawab banyak soalan tentang mimpi basah. Di sinilah anda sebagai ibu bapa boleh memberikan jawapan yang paling sesuai untuk menghilangkan keresahan anak.

4. Membetulkan Andaian Yang Salah

Jika anda tidak pernah menerangkan tentang akil baligh, anak anda mungkin tersalah maklum tentang mimpi basah. Ini berlaku kerana maklumat diedarkan secara meluas dan boleh diakses dengan mudah, tetapi tidak semuanya tepat.

Cuba menjadi ibu bapa yang terbuka dalam hal pendidikan seksual. Dengar dengan teliti pendapat anak anda, kemudian betulkan sebarang andaian yang salah berdasarkan pengetahuan yang anda sudah ada.

5. Tegaskan Bahawa Mimpi Basah Adalah Perkara Biasa

Apabila anak anda memberitahu tentang mimpi basah, tekankan bahawa ini adalah perkara biasa dan jelaskan bahawa setiap kanak-kanak mempunyai pengalaman mimpi basah yang berbeza, baik dari segi penampilan pertama, kekerapan, dan sebagainya.

Sebaliknya, ada juga kanak-kanak yang tidak pernah mengalami mimpi basah. Keadaan ini juga normal dan ibu bapa tidak perlu risau, asalkan badan anak terus berkembang semasa baligh dan organ pembiakan berfungsi dengan baik.

Langkah ini bertujuan untuk menjadikan kanak-kanak bersedia untuk menghadapi perubahan besar dari segi fizikal dan psikologi. Selain itu, kanak-kanak juga boleh melalui akil baligh tanpa perlu mendapatkan maklumat yang salah.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress