TM Speed Test Cara Semak Kelajuan Internet di Malaysia

TM Speed Test. TM atau Telekom Malaysia adalah pembekal perkhidmatan internet yang beroperasi di Malaysia. Pada masa ini ia berada di tempat pertama daripada 114 penyedia perkhidmatan di Malaysia.

Tidak hairanlah jika TM menjadi pilihan majoriti rakyat Malaysia untuk mendapatkan perkhidmatan internet.

Antara syarikat lain yang menyediakan perkhidmatan internet di Malaysia adalah seperti Digi, Celcom, Maxis, TIME, U Mobile dan banyak lagi.

SEMAK KELAJUAN INTERNET KLIK SINI

Setakat ini pihak TM berjaya menyediakan perkhidmatan internet fiber optik dengan kelajuan maksima 800Mbps untuk kelas perniagaan dan 300Mbps untuk perumahan.

Dengan fasiliti yang dimiliki oleh TM, pihak mereka berjaya menarik lebih ramai lagi pengguna di Malaysia.

Namun, setakat ini servis untuk internet fiber optik TM tidak lagi menyeluruh satu Malaysia. Tetapi pihaknya telah berusaha sedaya upaya supaya capaian internet dapat diakses ke seluruh Malaysia suatu hari nanti.

Telekomunikasi adalah bahagian terpenting dalam industri Teknologi Maklumat yang semakin berkembang pesat.

Pada tahun 1995, ketika Malaysia menjadi platform utama akses internet. Ianya adalah perlu untuk membangunkan negara dengan pembangunan kelajuan internet jalur lebar. Oleh itu, pada bulan Mei 2005, Celcom melancarkan teknologi data tanpa wayar kadar kelajuan tinggi 3G (generasi ketiga) yang pertama di dunia. Teknologi 3G ini mengambil kelajuan internet ke tahap yang baru dan menyokong ciri seperti akses internet berkelajuan tinggi, panggilan video dan telefoni suara tanpa wayar. Ciri panggilan video ini menjadikannya sesuai untuk digunakan dalam telefon bimbit android.

Pada tahun 2013, Maxis melancarkan teknologi rangkaian 4G LTE tanpa wayar pertama di Malaysia, pengganti 3G. Teknologi data berkelajuan tinggi 4G LTE ini menyediakan akses internet jalur lebar ultra untuk telefon android dan memberikan kadar pemindahan data yang tinggi menjadikan rangkaian 4G sesuai untuk digunakan dalam modem USB untuk akses bersih rumah. Sehingga anda boleh mengakses internet tanpa perlu menunggu dan juga kualiti video akan bertambah baik dengan resolusi dan kejelasan kualiti yang lebih baik.

Hari ini, akses laju jalur lebar internet meliputi kebanyakan kawasan di negara ini dan menjadi sangat meluas melalui pelbagai teknologi dalam pelbagai bentuk seperti internet DSL, sambungan dial-up, internet ADSL, kelajuan dsl, ISDN (Digital Services Integrated Rangkaian), kelajuan jalur lebar ADSL dan lain-lain. Internet DSL hanyalah Talian Pelanggan Digital yang beroperasi pada talian telefon biasa dan boleh mempunyai kelajuan dsl 1 Mbps hingga 8 Mbps.

Pada bulan Mei 2017, pengendali rangkaian mudah alih Malaysia Celcom Axiata menjalankan percubaan 5G pertama negara menggunakan jalur lebar spektrum 28GHz. Secara keseluruhannya diharapkan rangkaian wayarles 5G dapat mencapai kelajuan lebih cepat 27Gbps, kependaman kurang dari 5ms dan meningkatkan video Streaming, animasi serta memuat gambar besar. Ia juga menyokong telefon bimbit dengan komputer riba mereka untuk mendapatkan akses internet jalur lebar. Teknologi 5G ini adalah dengan kelajuan internet yang lebih baik dan masa tindak balas yang cepat di www.

tm speed test

TM SPEED TEST KLIK SINI

Sebagai pengguna internet, anda harus sedar tentang kemampuan sambungan internet jalur lebar anda sendiri yang memegang kedudukannya kepada orang lain di negara ini. Alat pemeriksa kelajuan internet atau alat pemeriksa kelajuan internet atau alat uji kelajuan jalur lebar internet mampu membuat laporan ini untuk anda dengan itu untuk menjejaki kelajuan internet anda sepanjang tempoh masa adalah satu-satunya cara untuk memastikan ISP anda sedang melaksanakan seperti yang dijanjikan. Untuk ujian kelajuan internet Malaysia, beberapa alat uji kelajuan internet jalur lebar yang paling dipercayai ialah TestMy.net, bandwidthplace, speedtest.net, dospeedtest.com dan sebagainya.

Seperti yang dinyatakan di atas, internet speedtest Malaysia atau jalur lebar kelajuan Malaysia atau ujian kelajuan dsl Malaysia diuji (sehingga 1 Januari 2018), beberapa ISP yang paling banyak digunakan (Penyedia Perkhidmatan Internet) ialah Celcom Internet Service Provider, Telekom Malaysia Berhad, TM Net, Maxis Komunikasi, Maxis Broadband Sdn Bhd, JARING Communications Sdn Bhd, DiGi Malaysia, U Mobile Malaysia dan lain-lain dan mengikutnya, kelajuan muat turun purata Malaysia adalah 7.75 Mbps dan kelajuan muat naik purata Malaysia adalah 3.99 Mbps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *