Unifi Pakej Serta Harga Langganan Yang ditawarkan di Malaysia Terkini

Unifi adalah perkhidmatan oleh Telekom Malaysia, yang menawarkan akses Internet, VoIP dan IPTV kepada pelanggan kediaman dan perniagaan di Malaysia menerusi rangkaian gentian optik melalui Fiber to the Home (FTTH) untuk unit perumahan individu dan VDSL2 untuk bangunan tinggi.

Dahulunya dipanggil pelan VIP (Suara, Internet, Telefon), pakej kediaman telah dinamakan semula sebagai pelan Advance, pelan Pro, dan pelan Lite, yang menyediakan video atau Televisyen IP, Akses Internet dan perkhidmatan telefon.

Latar Belakang
Dimulakan dan ditandatangani pada September 2008, projek HSBB (Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi) RM11.3 bilion adalah perjanjian PPP antara TM dan kerajaan untuk membangunkan infrastruktur dan perkhidmatan HSBB generasi akan datang. TM melabur RM8.9 bilion dan kerajaan melabur RM2.4 bilion berdasarkan asas tuntutan yang dibuat berdasarkan tonggak projek yang dicapai oleh TM.

Secara rasminya unifi dilancarkan pada 24 Mac 2010. Penyedia jalur lebar tanpa wayar lain termasuk P1 (dijenamakan semula pada 29 April 2016 dan seterusnya unifi Mobile) dan YTL, yang melancarkan jalur lebar wayarles WiMaxnya pada bulan November 2010.

Pada 12 Julai 2018, TM melancarkan pelan unifi generasi ketiga, yang dipanggil unifi Turbo dan unifi Basic plan. Rancangan Turbo terdiri daripada 100Mbit / s, 300Mbit / s, 500Mbit / s dan 800Mbit / s pakej. Pengguna pertama yang pertama (VIP) dan pengguna unifi generasi kedua akan dinaik taraf kepada pakej generasi ketiga secara percuma dan tanpa lanjutan kontrak atau pembaharuan. Sementara itu, pelan Asas dilengkapi dengan kelajuan muat turun 30Mbit / s dan disasarkan ke rumah dengan pendapatan kurang daripada RM4500 sebulan. Isi rumah perlu disahkan untuk kelayakan untuk pelan semasa mendaftar.

unifi

Kini, pihak TM telah mengorak langkah ke depan lagi dengan pengenalan produk-produk baru mereka. Terbaru, pihak TM memperkenalkan “Unifi Plus Box” yang menawarkan siaran televisyen dengan resolusi 4K.

Kotak ini juga dilengkapi dengan enam aplikasi yang dipasang untuk melihat perkhidmatan penstriman lain walaupun pengguna mungkin perlu membayar tambahan.

Telekom Malaysia telah memperkenalkan Unifi Plus Box, sebuah kotak Android TV untuk pengguna mengakses kandungannya dalam 4K dan melihat pertunjukan atas permintaan, serta menstrim perkhidmatan lain seperti dimsum.

Pelanggan baru boleh mendapatkan Unifi Plus Box secara percuma jika mereka melanggan pelan jalur lebar rumahnya dengan pek Ultimate TV – 30Mbps (megabit sesaat) untuk RM149, 100Mbps untuk RM189 dan 300Mbps untuk RM199 (asalnya RM259) bulanan.

Pelan yang datang dengan kontrak 24 bulan, menawarkan 600 minit masa bercakap percuma (kecuali pelan 30Mbps) dan akses ke lebih daripada 70 saluran.

Pengguna internet jalur lebar Unifi dengan langganan pakej Unifi TV sedia ada – Varnam plus, Aneka plus, Ruby plus, Jumbo Lite atau pek Ultimate TV – perlu beralih kepada pelan 300Mbps atau membayar RM10 tambahan untuk mendapatkan kotak.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress