Upin Ipin Terbaru Gambar Serta Video

Upin & Ipin adalah siri televisyen Malaysia yang bertema animasi yang dikeluarkan oleh Les ‘Copaque Production tahun 2007. Dengan menampilkan kehidupan dan pengembaraan saudara kembar seiras di kampung fiksyen Malaysia. Pada mulanya ianya projek sampingan untuk filem animasi blockbuster Geng: The Adventure Begins, Upin & Ipin diperkenalkan di TV9 pada 13 September 2007 dengan enam episod Ramadan / Idul Fitri, untuk mengajar kanak-kanak kepentingan bulan suci Islam. Sehingga 2014, siri ini telah mencapai musim kelapannya, termasuk musim istimewa Ramadan yang lain pada tahun 2008, dan, tiga musim berturut-turut, yang lebih umum bertema Upin ipin dan Kawan, debut antarabangsa siri itu melalui Disney Channel Asia, dengan lebih menumpukan perhatian kepada memberitahu kembar ini dengan rakan-rakan mereka pada hari-hari biasa. Upin & Ipin kini merupakan siri animasi Malaysia yang paling lama bersiaran, kini pada tahun ke-11 menghasilkan episod baru.

Upin dan Ipin adalah kembar seiras berusia lima tahun yang tinggal bersama kakaknya, Ros dan nenek Uda (yang mereka panggil Opah) di sebuah rumah kampung di Kampung Durian Runtuh. Mereka telah kehilangan ibu bapa mereka pada usia mereka. Mereka belajar di Tadika Mesra di kampungnya, dengan sekumpulan rakan sekelas, Mei Mei, Jarjit Singh, Ehsan, Fizi(Sepupu Ehsan), dan Mail.

Ketua Kampung Durian Runtuh ialah Isnin bin Khamis, lebih dikenali sebagai Tok Dalang Ranggi, juara Wayang Kulit. Tok Dalang memiliki pokok rambutan untuk tujuan komersil, dan ayam jantan bernama “Rembo”. Di antara penduduk kampung lain yang terkenal ialah Muthu, pemilik warung makanan kampung yang tinggal bersama anaknya Rajoo dan Sapy. Salleh (Sally), seorang lelaki lembut yang memiliki perpustakaan bergerak; dan Ah Tong, petani sayuran yang tegar. Watak baru kemudian ditambah dalam siri yang merupakan seorang gadis Indonesia bernama Susanti yang berpindah bersama keluarganya.

upin ipin

Penerimaan dan pengaruh
Francais Upin & Ipin telah menggunakan pengaruhnya di negara-negara kepulauan Melayu, terutamanya di Malaysia dan Indonesia yang berkongsi kesamaan linguistik dan budaya. Musim pertamanya mendapat anugerah pertama, untuk Animasi Terbaik di KLIFF 2007.

Sementara musim kedua di udara pada bulan Ramadan 2008, dilaporkan ditonton sebanyak 1.5 juta penonton di TV9, menjadikannya siri animasi yang paling banyak ditonton (kedua) di seluruh televisyen Malaysia, betul-betul di belakang Doraemon (1.6 juta), namun di hadapan SpongeBob SquarePants ( 800,000). Populariti Upin & Ipin mungkin disebabkan oleh kejayaan komersil filem animasi CGI yang pertama di Malaysia, Geng: The Adventure Begins (2009), yang menampilkan watak-watak kembar Upin dan Ipin, yang mendorongnya menjadi tanda RM 6,1 juta di seluruh tujuh minggu di pawagam Malaysia sebagai salah satu filem berbahasa Melayu paling tinggi dalam sejarah.

Sebagai musim ketiga mencapai kesimpulannya pada akhir tahun 2009, TV9 melaporkan bahawa Upin & Ipin dilihat sebanyak 1.6 juta, menjadikannya program yang paling banyak dilihat kedua di saluran itu, tepat di belakang perdana TV percuma Geng yang disaksikan sebanyak 2.45 juta.

Indonesia telah menjadi pasaran eksport yang paling jelas untuk Upin & Ipin. Pada tahun 2009, MNCTV yang menyiarkan siri di republik tersebut melaporkan TVR 10.5. Upin & Ipin juga dipuji oleh akhbar Indonesia; contohnya, Fadil Abidin untuk Analisa yang menyatakan kebesaran kandungan moral dan nilai-nilai Islam, seperti menghormati latar belakang etnik atau agama yang berbeza-beza, dalam suasana masyarakat yang terdiri daripada bukan Melayu, Cina dan India, tetapi juga orang Indonesia.

Pada bulan Mac 2010, sebagai masyarakat Hindu Bali mempersiapkan diri untuk Nyepi, gambar-gambar ogoh-ogoh (patung-patung iblis yang digunakan untuk ritual perupuk terkenal pada malam Nyepi) yang menyerupai Upin & Ipin terdedah kepada media Indonesia. Perbendaharaan itu dilaporkan bernilai 4 juta rupiah.

Anugerah dan Pengiktirafan

2007 Festival Filem Antarabangsa Kuala Lumpur
Best Animasi

2009 Shout! Awards
Chemistry On-Screen Terbaik

Anugerah ICT NEF-Awani 2010
Anugerah Tun Dr Mahathir NEF-Awani

The BrandLaureate Awards 2010
Jenama Terbaik dalam Animasi

Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2012
Watak animasi tempatan yang paling popular

Duta Kebangsaan UNICEF Malaysia 2013

Di atas ini adalah video kompilasi Upin & Ipin Musim ke-13 yang anda boleh tonton. Sama-sama kita sokong animasi tempatan supaya akan lebih maju lagi selepas ini.

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress