Wajib Tahu | Peringatan & Nasihat Penting KWSP Bagi Pengeluaran RM10K

Memandangkan KWSP RM10,000 sudah diluluskan oleh pihak kerajaan dan akan dibayar dalam masa terdekat, anda perlu mempunyai i-akaun bagi memudahkan urusan pengeluaran.

Pihak KWSP menasihati dan mengingatkan para pemohon agar mempunyai akses i-akaun masing-masing bagi memudahkan urusan pengeluaran. Kepada pemohon yang tiada i-akaun, sila lakukan pendaftaran i-akaun secara online.

Sila rujuk artikel sehingga selesai untuk mengetahui cara mudah melakukan pendaftaran i-Akaun bagi memudahkan urusan pengeluaran KWSP RM10,000 anda kelak.

Baca Juga : Tukar Kad Maybank Online | Tunggu Kad Depan Rumah Je

Kaedah Mudah Mendaftar i-Akaun (Ahli)

 • Langkah 1
  • Hadir ke mana-mana cawangan atau kiosk KWSP berhampiran anda untuk mendaftar i-Akaun (ahli)

 • Langkah 2

 • Langkah 3
  • Seterusnya, masukkan nombor ahli KWSP sebagai ID Pengguna & Kata Laluan Sementara yang diterima melalui SMS untuk aktifkan i-Akaun
  • Selepas anda bersetuju, anda perlu cipta ID Pengguna dan kata laluan. Pilih imej Online serta isi frasa rahsia anda
  • Seterusnya, setelah berjaya, masuk semula menggunakan ID pengguna dan Kata Laluan yang telah dicipta.
  • Akhir sekali, pengesahan untuk nombor telefon TAC hendaklah dilakukan sebaik sahaja anda log masuk.

 

Pengeluaran Terakhir KWSP

Dikala negara merangkak dalam proses untuk membangunkan semula ekonomi sementelah lebih ramai rakyat kembali bekerja, pihak KWSP berpendapat bahawa pengeluaran khas RM10k yang telah dibenarkan setelah sekian lama ditunggu-tunggu oleh rakyat ini adalah merupakan yang terakhir di bawah inisiatif pengeluaran khas.

“KWSP sekali lagi risau berkenaan kebimbangannya mengenai kecukupan simpanan persaraan ahli dan berharap ini akan membawa ke arah pembinaan semula simpanan persaraan dan pembaharuan sistem keselamatan sosial negara,” menurut kenyataan itu.

Maklumat Kaedah Permohonan Pengeluaran Dalam Masa Terdekat

Pihak KWSP menjelaskan juga bahawa maklumat lanjut mengenai kaedah permohonan pengeluaran serta kaedah pembayaran akan dibuat dengan kadar segera.

Pengeluaran KWSP RM10,000 merupakan pengeluaran keempat selepas i-Lestari dan i-Sinar yang dilaksanakan pada 2020, diikuti oleh i-Citra pada Julai 2021 berikutan kemerosotan ekonomi akibat COVID-19.

Sehingga akhir 2021, sebanyak RM101 bilion telah dikeluarkan menerusi tiga pengeluaran KWSP ini.

Baca Juga : Pengeluaran Khas KWSP RM10,000 : Syarat, Tarikh Permohonan & Bayaran

Related Posts

© 2023 Onviral - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress